örömhír

2021.05.31. 11:13

Duplájára nőtt a ritka tatárantilopok populációja Kazahsztánban

Több mint kétszeresére duzzadt a súlyosan veszélyeztetett tatárantilopok, más néven szajgák populációja 2019 óta Kazahsztánban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nikolai Denisov

A közép-ázsiai országban élő tatárantilopok száma 334 ezerről 842 ezerre emelkedett az elmúlt két évben.

A kazah ökológiai minisztérium pénteki közleménye szerint a látványos növekedés

„a szajgapopuláció megóvását és az orvvadászat felszámolását célzó intézkedések hatékonyságát jelzi”.

Kazahsztán hatalmas füves pusztaságain él a világ szajgapopulációjának zöme, míg az oroszországi Kalmükföld és Mongólia kisebb populációknak ad otthont.

A közepes termetű patások jellegzetessége, hogy nagy méretű fejükön hatalmas, duzzadt orrüreg van, amelynek nyílásai lefelé néznek.

Hat évvel ezelőtt csaknem 200 ezer szajga – az akkori globális populáció több mint fele – elpusztult egy orrbaktérium miatt, amely a szokatlanul meleg és párás környezetben terjed.

A levegőből végzett 2019-es számlálás megerősítette, hogy a Kazahsztánban élő szajgák száma fokozatosan emelkedik, ám a tavalyi számlálás elmaradt a koronavírus-járvány miatt.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat felvonultató vöröslistáján a szajga egyike a világ öt súlyosan veszélyeztetett antilopfajának.

Elterjedési területe egykor Lengyelországtól egészen Nyugat-Mongóliáig nyújt, ma már azonban Kazahsztánra, Mongóliára, Oroszországra és Üzbegisztán egyes részeire koncentrálódik az élettere.

Az orvvadászat állandó fenyegetést jelent a szajgákra. Szarvuk iránt nagy a kereslet a hagyományos kínai gyógyászatban. Az IUCN az éghajlatváltozást és a szélsőséges időjárást is a fajra nézve lehetséges fenyegetések közé sorolja.

Május közepén a kazah ökológiai minisztérium arról számolt be, hogy körülbelül 350 nőstény szajga pusztult el villámcsapás következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!