Járvány

2021.05.17. 17:27

Covid-csalók prédájává válik India: már a halottakról is lopkodják a leplet

Például egy oxigénpalackokat forgalmazó cég valójában ócskavastelep, ahol átfestett poroltókat adnak el oxigénpalackok gyanánt.

Bengaluru, 2021. május 12. Az új koronavírus elõidézte betegség, a Covid-19 miatt elvesztett szerettének elégetése közben mutat be szertartást egy védõruhás hozzátartozó Karnataka indiai állam székhelye, Bengaluru egyik külvárosi tömeges hamvasztóhelyén 2021. május 12-én. MTI/AP/Aidzsaz Rahi

Forrás: MTI/AP

Fotó: Aidzsaz Rahi

Miközben az indiai egészségügyi rendszer összerogy a koronavírus-járvány terhe alatt, illegális gyógyszerekre, oxigénre, kórházi ágyakra és temetkezési szolgáltatásokra épülő feketepiacok jönnek létre az országban – írja vasárnap helyszíni tudósításában a The New York Times (NYT), amely szerint az illegális kereskedelem emberéleteket sodorhat veszélybe.

Az amerikai napilap több ilyen esetet hoz fel példának, és azt írja, hogy a világ egyik leginkább járvány sújtotta országában kevés olyan dolog van, aminek nagyobb a keletje az oxigénpalackoknál, amelyekre égető szükségük van a Covid-betegeket ápoló kórházaknak.

Bangalor, 2021. május 4.
Gyászolók hozzátartozójuk elhamvasztására várnak az indiai Bangalor szélén lévõ tömeges hamvasztóhelyen 2021. május 3-án. Az 1,326 milliárd lakosú Indiában meghaladta a 20 milliót a koronavírussal igazoltan fertõzöttek száma.
MTI/EPA/Dzsagadis Nv

Egy helyi jótékonysági szervezet riasztotta a rendőrséget, miután

az egyik forgalmazó kétszeres árat, mintegy kétszáz dollárnak megfelelő összeget kért egy palackért.

A rendőrség fényt derített arra, hogy az oxigénpalackokat forgalmazó cég valójában ócskavastelep, ahol átfestett poroltókat adnak el oxigénpalackok gyanánt. Ez életveszélyes lehet, tekintettel arra, hogy a poroltók nyomástűrése kisebb, és akár fel is robbanhatnak, ha magas nyomású oxigénnel töltik meg őket.

A koronavírus-járvány második hullámának pusztító hatása van az indiai egészségügyi rendszerre, az emberek egyre kevésbé bíznak abban, hogy Narendra Modi kormánya kezelni tudja a betegséget és képes lehet megfékezni a járványt.

Széles körben elterjedt az a vélekedés, hogy Indiában sokkal több a halálos áldozatok száma a naponta jelzett néhány ezernél. A kórházak megteltek, a gyógyszer-, vakcina-, oxigén- és más tartalékok elapadtak, a járványból nyerészkedők pedig „betömik a lukakat”, az orvosságokat, oxigént és más, betegek gyógyításához szükséges dolgokat online vagy telefonon adják el, sok esetben kihasználva a családok kétségbeesését és gyászát.

Az így eladott termékek sokszor hamisak, némelyek pedig ártalmasak is. A NYT azt írja, hogy

a rendőrség a múlt héten azzal gyanúsított meg egy csoportot, hogy a holttestekről ellopta a halotti lepleket, majd újként adta el őket.

Az előző napon pedig a rendőrség több mint száz üvegcse hamis remdesivir nevű antivirális gyógyszert foglalt le, amelyet sok indiai orvos felír a Covid-ban szenvedő betegeknek. A lap szerint a remdesivirrel – amelynek hatékonyságát sok orvos megkérdőjelezi -, sokféle módon csalnak.

Újdelhiben például a közelmúltban négy egészségügyi dolgozót tartóztattak le, mert

elvették a Covid-19 betegségbe belehalt páciensektől a fel nem használt gyógyszeres fiolákat, és darabonként négyszáz dollárért adták el őket.

Még mielőtt hiány alakult ki a gyógyszerből, a kórházak 65 dollárért jutottak hozzá.

Az amerikai lap olyan hangzatos ügyről is beszámolt, miszerint egy kormánypárti politikus kórházi ágyakkal kereskedett. De illegális vérplazma-kereskedelemre is akadt példa.

A The New York Times szerint az effajta zsákmányszerzésre mondta a múlt hónapban az újdelhi főbíróság, hogy „szétszakadt a társadalom erkölcsi szövete”.

Mumbai, 2021. április 26.
Egészségügyi dolgozó oxigénpalackok mellett, az indiai Mumbaiban 2021. április 26-án. Az új koronavírussal fertõzöttek száma gyorsan nõ az indiai nagyvárosokban, és emiatt egyre nagyobb hiány mutatkozik kórházi ágyakban és oxigénben.
MTI/EPA/Divjakant Szolanki

A múlt hónapban az újdelhi rendőrség több mint 21 embert vett őrizetbe csalás, titkos készletek felhalmozása, bűnszövetkezés és másfajta, a koronavírus-járvánnyal összefüggő bűncselekmények miatt. Az észak-indiai Uttar Prades államban például 160 embert vettek őrizetbe hasonló okok miatt. Vikram Singh egykori Uttar Prades-i rendőrfőnök úgy nyilatkozott, hogy

36 éves pályafutása során sokfajta zsákmányszerzőt és gonosztettet látott, de ilyet még soha.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint Indiában a fertőzöttek száma elérte a 24 965 463-at, és 274 390 ember halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. A fertőzöttek számában India a második az Egyesült Államok után, a halottakat illetően pedig az Egyesült Államok és Brazília előzi meg.

Borítókép: Az új koronavírus előidézte betegség, a Covid-19 miatt elvesztett szerettének elégetése közben mutat be szertartást egy védőruhás hozzátartozó Karnataka indiai állam székhelye, Bengaluru egyik külvárosi tömeges hamvasztóhelyén 2021. május 12-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!