Egyperces

2016.04.02. 13:51

Előbb-utóbb felébred a halak vadászösztöne

Kék, Oros - Nem idegen már olvasóink előtt a Kéken élő fiatalember, Oláh Péter. Lapunkban több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy milyen eredményesen horgászik a pergetéses módszerrel.

Kék, Oros - Nem idegen már olvasóink előtt a Kéken élő fiatalember, Oláh Péter. Lapunkban több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy milyen eredményesen horgászik a pergetéses módszerrel. Ha a Tisza és a Bodrog áradása miatt nem tud elmenni egyik folyóhoz sem, akkor irány az orosi „ragadozós” tó. A közelmúltban egy harcsát fogott ezen a vízen, a kapás, a megakasztás részleteiről faggattuk Pétert.

– Az előző csukához hasonlóan szintén pergetve fogtam, de most egy kicsit más volt a módszerem, mint a megszokott, hagyományos pergetés. Drop shot módszerrel sikerült kapásra bírnom a ragadozót, ami annyit jelent, hogy a hagyományos gumihalas módszerrel ellentétben itt a horog és a nehezék külön helyezkedik el a végszerelékünkön. Az ólom helyezkedik el alul, a horog pedig felette, a beállított távolságban, és ezt a szereléket végig feszesen tartva kell mozgatni úgy, hogy a horog és a csali nem ér le a fenékre, mindig vízközt lesz – árulta el a szakmai titkokat a debreceni egyetemista.

– Ez a technika lágyabb spiccű botot kíván, ezzel lehet szépen, az ólmot a fenéken tartva, remegtetve, kis pöccintésekkel mozgatni a csalit. Ez a módszer különösen hatékony, amikor akadós a terep. Oroson leginkább olyan meggondolásból használtam, hogy a csali ezzel a módszerrel sokkal tovább egy helyben tartható, mint a hagyományos pergető módszerekkel. Ha hosszabb ideig az inaktív halak előtt mozgatjuk a csalit, akkor előbb-utóbb felébred bennük a vadászösztön, s támadásra indulnak. Aznap nagyon jól működött ez a technika, pár kisebb csuka után sikerült megfognom ezt az öt kilogramm körüli harcsát is – tette hozzá Oláh Péter.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!