Egyperces

2008.06.06. 06:09

Hulmánbébi született Nyíregyházán!

<p>Nyíregyháza - A Magyarországon kizárólag a Nyíregyházi Állatparkban látható hulmán család új taggal bővült május közepén: hulmán született. Megnéztük: hogy van az apróság. <dia width="900" height="700" alt="Hulmán bébi született Nyíregyházán! 2008.06.06."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Hulm_n_b_bi_sz_letett_Ny_regyh_z_n__2008_06/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Hulmán bébi született Nyíregyházán! 2008.06.06." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/hulman-hanuman-nyiregyhaza-majom-allatpark.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Különleges név ez a hulmán - kezdte Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. - Ha ránézünk ezekre a majmokra láthatjuk: arcuk és tenyerük fekete. Az indián nemzeti eposz, a Rámáján szerint Hanumán majomisten egyszer bement a városba és kiszabadított Ráma isten feleségét, a démonkirály karmai közül, ekkor azonban a csata hevében megégett az arca és a tenyere: innen a hulmánok különleges színezete.

- Ha az apróságra nézünk, láthatjuk: fehér az arca - ez a legszembetűnőbb sajátossága a szülőkkel szemben, azonban ő is hamarosan fekete színben fog pompázni.

- A kicsi (Hanumán) nagyon jól van, ilyenkor még szopik, később kezdi csipegetni a gyümölcsökből, levelekből álló takarmányt is. A papa, Valin, és a mama, Aphrodité is jól van, valamint a féltestvér, Ariadné is örül az új jövevénynek - tudtuk meg Petró Zsuzsától.

Érdekes még, hogy a pici ilyen korban még különleges jogokat élvez: akár a papa elől is elveheti a táplálékot...de csak egy darabig.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!