Egyperces

2007.11.04. 10:37

Életmentő állatokat tüntettek ki

<p>New York - Egy kutyát és egy macskát tüntettek ki New Yorkban, mert megmentették gazdáik életét. Az Amerikai Állatvédelmi Liga (ASPCA) minden évben kiosztja az Év Kutyája és az Év Macskája címet.</p>

Idén Winnie, a 14 éves házimacska lett az egyik győztes, aki még márciusban, szén-monoxid mérgezéstől mentette meg gazdáit. Cathy Keesling egy éjjel arra ébredt, hogy Winnie a fülét piszkálja és szokatlanul hangosan nyávog. Ahogy felkelt azonnal érezte, hogy szédül, nehezen tájékozódik. Az asszony megpróbálta felébreszteni a férjét, aki addigra már eszméletlen volt.

Cathy kihívta a mentőket, majd elájult. A helyszínre érkező orvosok kivitték a házból a házaspárt és fiukat, életüket a gyors segítség mentette meg. A vizsgálat megállapította, hogy a fűtőrendszer meghibásodása miatt jelentős mennyiségű szén-monoxid került a levegőbe, a macska valószínűleg ezt érezte meg.

Winnie-t 14 éve, néhány napos korában találták Keeslingék egy közeli farmon. A fiatal, még vak állatot elhagyta az anyja, ezért heteken át orvosi pipettával etették éjjel-nappal.

Az Év kutyája címet egy Toby nevű arany retriever nyerte, aki addig ugrált gazdája mellkasán, míg az kiköpte a torkán akadt ételdarabot. Debbie Parkhurst ékszerész otthon lett rosszul, amikor egy almadarab megakadt a torkán. Toby meghallotta az asszony hörgését, gazdájához rohant és a földre lökte.

A kutya addig ugrált Debbie mellkasán, míg ki nem köpte az almadarabot. Toby-t két éve, egy kukában találták gazdái, valaki nejlonszatyorba csomagolva akart tőle megszabadulni.

Az Amerikai Állatvédelmi Ligát 1866-ban alapították, az első ilyen jellegű szervezet volt az Egyesült Államokban. A napjainkban egymillió támogatóval működő Liga állatkórházakat tart fent, mentőegységeket üzemeltet, gazdátlan állatoknak keres új gazdát és részt vesz az állatvédelmi törvények kidolgozásában is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!