Egyperces

2007.11.04. 10:37

Életmentő állatokat tüntettek ki

<p>New York - Egy kutyát és egy macskát tüntettek ki New Yorkban, mert megmentették gazdáik életét. Az Amerikai Állatvédelmi Liga (ASPCA) minden évben kiosztja az Év Kutyája és az Év Macskája címet.</p>

Idén Winnie, a 14 éves házimacska lett az egyik győztes, aki még márciusban, szén-monoxid mérgezéstől mentette meg gazdáit. Cathy Keesling egy éjjel arra ébredt, hogy Winnie a fülét piszkálja és szokatlanul hangosan nyávog. Ahogy felkelt azonnal érezte, hogy szédül, nehezen tájékozódik. Az asszony megpróbálta felébreszteni a férjét, aki addigra már eszméletlen volt.

Cathy kihívta a mentőket, majd elájult. A helyszínre érkező orvosok kivitték a házból a házaspárt és fiukat, életüket a gyors segítség mentette meg. A vizsgálat megállapította, hogy a fűtőrendszer meghibásodása miatt jelentős mennyiségű szén-monoxid került a levegőbe, a macska valószínűleg ezt érezte meg.

Winnie-t 14 éve, néhány napos korában találták Keeslingék egy közeli farmon. A fiatal, még vak állatot elhagyta az anyja, ezért heteken át orvosi pipettával etették éjjel-nappal.

Az Év kutyája címet egy Toby nevű arany retriever nyerte, aki addig ugrált gazdája mellkasán, míg az kiköpte a torkán akadt ételdarabot. Debbie Parkhurst ékszerész otthon lett rosszul, amikor egy almadarab megakadt a torkán. Toby meghallotta az asszony hörgését, gazdájához rohant és a földre lökte.

A kutya addig ugrált Debbie mellkasán, míg ki nem köpte az almadarabot. Toby-t két éve, egy kukában találták gazdái, valaki nejlonszatyorba csomagolva akart tőle megszabadulni.

Az Amerikai Állatvédelmi Ligát 1866-ban alapították, az első ilyen jellegű szervezet volt az Egyesült Államokban. A napjainkban egymillió támogatóval működő Liga állatkórházakat tart fent, mentőegységeket üzemeltet, gazdátlan állatoknak keres új gazdát és részt vesz az állatvédelmi törvények kidolgozásában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!