Egyperces

2007.11.18. 12:24

A herpes vírus kártétele felnőtt kutyákon

<p>A kutyákat támadó herpes vírus az ún. alphaherpesvirinae alcsaládba sorolt kórokozó, közeli rokonságban áll a macskát károsító vírussal.</p>

Az eb herpes vírusa a házikutyán, farkason, prérifarkason, és esetleg egyéb, kutyaféle ragadozón kívül más állatot nem károsít.

A fertőzés következményei az ebek esetében döntő mértékben függenek az életkortól és az általános egészségi állapottól.

Újszülött kutyákat érő fertőzés esetén akár az egész alom menthetetlenül elpusztulhat
A kórokozó tulajdonságai

A világszerte elterjedt kórokozó tulajdonságai közül ki kell emelni azt a képességét, melynek segítségével a megtámadott szervezetben elrejtőzik. A vírus genetikai anyaga beépül a gazdaszervezetbe, ezt követően maga a kórokozó eltűnik.

A fertőzött eb egész életében hordozza a vírus előállításához szükséges információt, maga a vírus viszont csak időnként szabadul ki belőle, ezen esetekben fertőzi a vele közvetlen érintkezésbe kerülő kutyákat.

A fertőzés útjai

Felnőtt ebek általában nyál, vagy orrváladék, illetve a nemi utak váladékaival fertőződnek lenyelés, belégzés, illetve a nemi nyálkahártyákon keresztül. A fertőzéshez a nyálkahártyák közvetlen érintkezése, azaz szaglászás, nyalakodás, párzás szükséges. A vírussal elárasztott szervezetből a kórokozó könny, vizelet, bélsár útján is ürül.

Tünetek

Kifejlett kutyákon a kórokozó rendkívül ritkán okoz súlyos elváltozásokat. A nemi szervek nyálkahártyáin kipirultság, apró hólyagok, majd ezek kifakadása után a helyükön felületes fekélyek jelenhetnek meg.

A jóindulatú elváltozások két héten belül gyógyulnak, sok esetben rejtve is maradnak az eb tulajdonosa előtt.

Gyógykezelés

A kutya herpes vírus elleni speciális készítménnyel az állatgyógyászat nem rendelkezik.

A felnőtt ebek esetében a tünetek gyakran rejtve maradnak. Amennyiben szükséges lenne, a szervezet helyreállító tevékenységéhez általános támogató terápiát adhatnak az állatorvosok.

Megelőzés A fertőzés átviteléhez közvetlen kontaktus szükséges a kutyák között, ennek korlátozásával, azaz a hordozók izolálásával csökkenthető a vírus terjedése.

A tenyésztési céllal korábban mentes állományokba bevitt hordozó eb súlyos veszélyt jelent a vemhes szukákra és a születendő kölykökre. A fertőzés fatális következményeit a vemhesség során és az újszülöttek esetében meg lehet akadályozni következetes vakcinázással.

Herpes vírust hordozó szuka kölykeit is meg lehet menteni, amennyiben a vemhesség elején és végén az anyaállat védőoltást kap.

További érdekességek és részletek aTappancsvilág weboldalán olvashatók...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!