Kozmosz

2022.12.23. 22:47

Oroszország mérlegeli egy másik Szojuz felküldését a Nemzetközi Űrállomás legénységéért

Az orosz űrkutatási hivatal mérlegeli egy másik Szojuz űrhajó küldését a Nemzetközi Űrállomásra, hogy a tervezettnél hamarabb visszahozzák a legénységet a Földre, mivel az űrállomáshoz kapcsolódó Szojuz űrhajónál december közepén hűtőfolyadék-szivárgást észleltek.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey Armyagov

A Roszkoszmosz és a NASA illetékesei csütörtökön egy sajtótájékoztatón ismertették, hogy folyik a vizsgálat a szivárgás okainak megállapítására. A hűtőfolyadék-szivárgást december 14-én akkor vették észre, mikor két űrhajós éppen egy rutin űrsétára készült. 

A Szojuz MSz-22 űrhajóval szeptemberben érkezett az űrállomásra két orosz űrhajós Dimitrij Petelin, Szergej Prokopjev és a NASA asztronautája, Frank Rubio. 

A NASA szerint az űrhajósok nincsenek veszélyben. A szivárgó kapszulát jelenleg levegővel hűtik az űrállomás egy nyitott zsilipjén át. 

A ISS 1998 óta működik, a Földtől 400 kilométeres távolságra. 

Az űrállomáson dolgozó űrhajósok tudományos kísérleteket és kutatásokat végeznek, amelyek elősegíthetik a későbbi űrmissziók sikerét. 

Az űrhajósok rendszerint körülbelül fél év múlva azzal az űrhajóval térnek vissza a földre, amellyel az űrállomásra érkeztek. A Szojuz visszatérése 2023. március végén lenne esedékes. Amennyiben az űrjármű megrongálódik és nem áll rendelkezésre, különböző kisegítő megoldások állnak rendelkezésre, például új űrhajót küldenek a legénységért.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!