Digitália

2022.12.15. 06:00

Nem hal meg a durrdefektben, ha önvezető rendszer vezeti a kocsit

A vezetés közben előforduló legváratlanabb és legveszélyesebb események közé tartozik a gumiabroncsok robbanása. Hát még, ha egy kamioné robban szét!

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Tesztpályás videóban mutatja be a Kodiak, hogy önvezető technológiája képes megőrizni az irányítást a teherautó felett, még akkor is, ha autópálya sebességnél kilyukad az első gumiabroncsa. Bár a sofőr előírás szerint végig ott ül a kormány mögött, nem nyúl semmihez: a soktonnás gép elvégzi ezt a manővert is.

Itt egy katasztrófának kellett volna bekövetkeznie, de a videó mutatja, még csak meg sem csúszik, egyenesen halad tovább, lefékezi magát és biztonsággal megáll a kamion:

Íme, ugyanaz a teszt több kameraállásból:

A Kodiak az Egyesült Államok Hadseregének is fejleszt autonóm megoldásokat az olyan szárazföldi járművek számára, amelyeket felderítésre, megfigyelésre, vagy más magas kockázatú küldetésekre terveztek.

A videón az első vezetőoldali abroncs kilyukadáskor a gumi azonnal elvesztette teljes légnyomását, de a jármű megőrzi irányíthatóságát és biztonságosan megáll a sávjában.

Az önvezető technológia óriási biztonsági előnye, hogy azonnal reagál a jármű dinamikájának változásaira. Felrobbant gumiabroncs esetén a teherautó késlekedés nélkül teljesen más kormányszög alkalmazásával helyrehozza a szerelvény mozgását.

Ezt a gyakorlatot többször megismételték, és a Kodiak mesterséges intelligencia vezette teherautó következetesen kivédte a szinte reménytelen helyzeteket.

„Nem tudjuk előre azokat a veszélyeket, amelyekkel az autók szembesülhetnek az úton, de ellenőrizhetjük, hogy miként viselkedjenek kritikus helyzetekben” – magyarázza Don Burnette, a cég alapítója és vezérigazgatója.

Az autonóm rendszer az úgynevezett kitörést követően azonnal észleli a gumiabroncs hibáját, azonosítja a bajt és alkalmazkodik az új jármű dinamikájához: elindítja a tartalék protokollt, bekapcsolja a vészvillogót, és megállítja a teherautót a sávon belül. Az észlelés sebessége és a vezetési kontroll megtartása kritikus fontosságú minden autós biztonsága szempontjából.

A Kodiak Driver másodpercenként tíz alkalommal értékeli a több mint 1000 biztonság szempontjából kritikus folyamat és alkatrész állapotát a teherautóban. Figyeli többek között a motort, az olajszinteket, a gumiabroncsok nyomását, az autonóm járműrendszer-alkatrészeket, így az érzékelőket és a szoftverfolyamatokat.

Ha ezek a fontos összetevők bármelyike kívül esne a paramétereken, automatikusan elindul a biztonsági megoldás, amely megbízhatóan az út szélére húzza a teherautót.

A fenti videó egy önvezető kamion 13 órás útját rögzítette Dallasból Houstonba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!