Gaganján misszió

2022.09.19. 06:00

India 2024-re tervezi első űrhajós misszióját

Eredetileg az idei évre tűzték ki, de a koronavírus-világjárvány miatt kénytelenek voltak elhalasztani.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Dzsitendra Szingh tudományos és technológiai ügyekért felelős miniszter, akit az IANS helyi hírügynökség idézett, közölte, hogy a Gaganján nevű misszióra kiszemelt űrhajósok indiai és oroszországi kiképzését a járvány hátráltatta.

Előreláthatóan jövőre terveznek egy tesztrepülést egy humanoid robottal.

Az indiai űrprogram hajtóereje Narendra Modi miniszterelnök, aki egyebek között így akarja megmutatni országa növekvő szerepét a nemzetközi színtéren. Újdelhi mindenekelőtt a tudomány, valamint a költséghatékony űrmissziók terén vár előrelépést saját űrhajós missziójától. India már most is arról ismert, hogy viszonylag olcsón tud műholdakat fellőni az űrbe más országok részére is.

A világjárvány miatt azonban több projekt késett, így jövőre tolódott a Csandraján–3 holdszonda indítása is, miután India második Hold-missziója kudarcot szenvedett.

Egyes szakértők ugyanakkor azt kifogásolják, hogy az 1,3 milliárd lakosú India sok pénzt költ űrprogramjára, miközben számos lakója szegénységben él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!