Dolce vita

2021.11.05. 15:15

Hogyan élnek a tőlünk elszedett pénzekből a hackerek?

Érdekes beszámoló jelent meg a német sajtóban arról, hogy a REvil nevezetű banda egyik beazonosított tagja milyen életszínvonalon éli a mindennapjait – köszönhetően a zsarolóvírus biznisz gigantikus bevételeinek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Nyikolaj K-ként emlegetett illető a REvil tagja, amely bűnözői csapathoz olyan korábbi kiemelkedő ransomware támadások köthetők, mint a JBS Húsfeldozó, az Apple, illetve a Kaseya elleni incidens. A Bayerischer Rundfunk és a Zeit Online riporterei hónapokat töltöttek el a gyanúsított digitális nyomainak felkutatásával. Ezalatt

találtak például olyan érintett kriptovaluta számlát, amelyre a vizsgált időszak alatt hat részletben több mint 400 000 eurót (144 millió forintnyi összeget) utaltak Bitcoinban.

A német rendőrség állítólag tisztában van a gyanúsított valódi személyazonosságával és pontos tartózkodási helyével, amely valahol Dél-Oroszországban van.

Nyikolaj úszómedencés házban él, egy drága BMW-vel közlekedik, és 70 ezer eurós (kb. 25 millió forintos) karóra virít a csuklóján.

New:

In a rare success, german state police were able to identify a core member of " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Revil, one of the most notorious hacker gangs out there. They've been watching his movements for months.

Korábbi nyaralásait sem aprózta el, a közösségi oldalak tanúsága szerint olyankor

napi 1300 euróért bérelt jachtot (közel félmillió forint), ötcsillagos szállodákban fordult meg Dubajban, a Maldív szigeteken vagy éppen a törökországi Antalyán.

A gyanúsított az interneten büszkélkedett vagyonával, és jelenleg kriptovaluta befektetőnek adja ki magát. A német hatóságok már hónapok óta figyelik, és lenyomozták a személyazonosságát, amely egyértelmű kapcsolatot mutatott az illető és a REvil banda tevékenysége között.

A stuttgarti rendőrség abban bízik, hogy egyszer kimozdul a Krim-félszigetről, és egy olyan, Németországgal érvényes kiadatási szerződéssel rendelkező országba utazik majd, ekkor végre vádat emelhetnek majd ellene.

Sajnos igen ritka, hogy valódi nagyhalak letartóztatására is sor kerüljön, írja az ESET. Bár időnként történnek kisebb súlyú őrizetbevételek, sokszor csak a közvetlen végrehajtók, egyszerű közreműködők akadnak fenn a rostán.

Az október 17-i REvil szerver lelövésekor például az egyik vezetőjük, 0_neday idejében észlelte az ellenük indított akciót, azonnal felismerte a veszélyt, és nyomban háttérbe vonult az XSS fórumbeli posztja után. Várhatóan Nyikolaj K is lesz annyira óvatos, hogy esze ágában sem lesz egyhamar fizikailag elhagyni Oroszország területét.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!