Fele sem tréfa

2021.05.03. 06:00

Besúgóik listájának közzétételével zsarolják a rendőröket

Zsarolóvírusos támadás áldozata lett a washingtoni rendőrség: a hackerek a besúgók listájának közzétételével zsarolják a hatóságokat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Április végén zsarolóvírusos támadás érte Washington DC, az Amerikai Egyesült Államok fővárosának rendőrségét. A hatóságok csak annyit ismertek el, hogy illetéktelenek hozzáférhettek adataikhoz, és az FBI segítségét kérték az ügy felgöngyölítésére.

Erre a hackerek a dark weben üzemeltetett weboldalukon képernyőmentéseket közöltek a rendőrségtől ellopott adatok egy részéről. Összesen 250 GB-nyi információ került a birtokukba: az adatok az épp folyó ügyekről, rendőrségi programokról, s a hatóságok által használt besúgói hálózatról is szólnak, írja a The Hacker News.

Persze a rendőrségnek esze ágában sincs fizetni, ezért a támadók azzal fenyegetőznek, hogy

napvilágra hozzák az adatok egy részét, közöttük az informátorok listáját is.

Ez a kényszerítő eszköz viszonylag új a zsarolótámadások esetében. Más esetben a hackerek a megtámadott vállalat ügyfeleit értesítik, hogy partnerük zsarolóvírusos támadás áldozata lett, ezzel kényszerítve a céget váltságdíj megfizetésére.

A zsarolóvírusos támadások is lépést tartanak a változó időkkel, a támadások és a zsarolási módszerek is folyamatosan változnak – ahogy a G Data egy friss posztjában nemrég írták.

A támadás mögötti Babuk Locker zsarolóvírus idén év elején ütötte fel a fejét. A hacker csapat célzottan támadja azokat a célpontokat, akiktől magas váltságdíjat remélnek. A csapat tagjai angol és orosz nyelvű fórumokon egyaránt megjelentek.

Az angol nyelvű oldalakon többnyire hirdetményeket tesznek közzé, míg az orosz oldalakon zsarolóvírussal kapcsolatot frissítéseket posztolnak és penetrációs tesztelésben jártas kollégákat keresnek. A csapat 2021 eleje óta legalább öt sikeres támadást hajtott végre, a célzott iparágak között van a szállítás, egészségügy, műanyaggyártás, elektronikai gyártók, mezőgazdaság.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!