Ingyenesen elérhető

2020.04.01. 17:51

Magyarországi kulturális javakat tesz elérhetővé a Digipédia

Múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális és oktatási intézmények javait teszik hozzáférhetővé.

Forrás: Shutterstock

Járvány idején kiemelt szerepük van azoknak az adatbázisoknak és digitalizált gyűjteményeknek, amelyek otthonról is elérhetők, ezáltal segítik a tanárok és a diákok munkáját.

Az Oktatási Hivatal által közzétett listán az első öt kulcsfontosságú, tanulást segítő adatbázis között szerepel a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. szakemberei által kifejlesztett és működtetett Digipédia.

A Digipédia több mint adatbázis, mivel

nem csak digitalizált dokumentumokat kínál, hanem olyan módszertani javaslatokat is ad, amelyekkel a tanárok megtervezhetik digitális óráikat,

illetve feladatokat és azok megoldásait is ajánl a felhasználóknak.

A Forum Hungaricum különösen nagy hangsúlyt fektet az Europeana portállal való együttműködésre. A magyarországi intézmények közül a legtöbb kulturális örökségi elemet, a rekordok háromnegyedét a Forum Hungaricum biztosítja.

A társaság által fenntartott adatbázisok, a Digipédia és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum ingyenesek és bárki számára hozzáférhetők.

Kiemelkedik a legutóbbi digitalizálások eredményei közül, hogy mára több mint 300 digitalizált könyv vált ingyenesen letölthetővé az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Könyvtára és a Forum Hungaricum együttműködése során.

Szintén az együttműködés eredménye, hogy a pécsi székhelyű Csorba Győző Könyvtár, amely évek óta digitalizálja a Forum Hungaricummal együttműködve Baranya megye audiovizuális értékeit, nemrég elindította YouTube-csatornáját, amelyen a régiót érintő felvételek váltak elérhetővé.

Borítóképünkön a tihanyi látkép

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!