Járvány

2020.02.18. 17:51

Most jobb tévét, laptopot, okostelefont venni, mert alaposan felmehet az áruk

Vezető piackutatók és a gyártói előrejelzések szerint a koronavírus terjedése miatt visszaeső kínai termelés alkatrészhiányt és emelkedő árakat okozhat.

Forrás: Shutterstock

Wuhanban panelgyárak működnek

Az IHS Markit szerint a városban található öt gyár LCD és OLED kijelzőket is előállít: rövid távon bizonyosan lelassul a termelésük.

A vezető gyártók kijelentették, hogy kapacitásuk kihasználtsága legalább 10, esetleg több mint 20%-kal eshet februárban.

Mivel Kína idén már világszerte a kijelzőgyártás 55%-át adja,

a termeléscsökkenés bizonyára a tévék, notebookok, PC-monitorok árának emelkedését hozza magával.

Eredetileg úgy számítottak, hogy panelek ára februárban 1-2 dollárt, ma már úgy tűnik, 3-5 dollárt emelkedik, ami a végfelhasználóknak a gyakorlatban aztán még lehangolóbb árcédulákon fog megjelenni.

Harmadával esik vissza a laptopok gyártása

Bár újraindították az összeszerelést, márciustól érzékelhető lesz Kínában az alkatrészhiány, ha a koronavírus terjedését nem sikerül megállítani – írja a Digitimes Research. Az elemzőcég szerint a globális szállítások 29-36%-kal esnek vissza az első negyedévében, ami sokkal rosszabb, mint amire korábban számíthattunk.

A hiány ellensúlyozására a Quanta Computer növelte a kapacitását az új tajvani gyárában.

A Digitimes adatai alapján a notebookat, illetve az alkatrészeiket több mint 90%-ban Kínában állítják elő.

Az Apple is megérzi

Az Apple hétfői közleményében arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg nem tudja teljesíteni az idei első negyedévre kitűzött 63-67 milliárd dolláros árbevételi célt, mert az új koronavírus által okozott járvány lassította a termelést és visszavetette a keresletet Kínában.

A tőzsdén jegyzett legértékesebb amerikai vállalat figyelmeztetése lehűtötte a befektetők bizakodását, miszerint Kína és más országok gazdaságélénkítő lépései megvédik a világgazdaságot a járvány negatív hatásaitól.

Mi lesz az iPhone-okkal?

A kaliforniai székhelyű Apple termékeinek túlnyomó részét, így az iPhone-okat is Kínában gyártja. A kínai üzemekben már elkezdték felvenni a munkát, de a termelést a vártnál lassabban tudják felfuttatni, ezért szerte a világban ideiglenesen hiány alakulhat ki.

Kínában még mindig zárva tart vagy rövidített munkaidőben üzemel az Apple számos kiskereskedelmi üzlete, ami ugyancsak visszaveti a termékek forgalmát.

Elemzői becslések szerint Kínában az első negyedévben megfeleződhet a kereslet az okostelefonok iránt a járvány következtében.

A gyorsan terjedő vírus több mint 72 ezer embert betegített meg és majdnem 1900 ember halálát okozta Kínában. Emberek milliói kényszerültek karanténba, zavarok keletkeztek az ellátási láncokban és a meghosszabbított holdújévi ünnepek után későbbre tolták ki a termelés újrafelvételét gyárakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!