Európában is egyedülálló

2019.09.16. 14:36

Magyarország első okosvárosrésze jön létre 2023-ra

A Projekt Smart Liget koncepciójának köszönhetően a városrész a környezetbarát, zéró emissziós hely lesz.

A jövő budapesti Városligetének okos infokommunikációs fejlesztései, a különleges megoldások energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetést tesznek lehetővé, így jelentősen mérséklődik a ligeti épületek energiafelhasználása, csökken az intézmények ökológiai lábnyoma – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Smart Liget rendszerének újdonságait az Emobility Forum 2019 című országos konferencián ismertetik; az elektromobilitás trendjeiről Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fővédnökségével a budapesti Millenáris Park Rendezvényközpontban tartják a fórumot szeptember 18-án és 19-én.

Sokoldalú digitális kapcsolatok jönnek létre

Az épületek és a park változatos digitális szolgáltatásainak összekapcsolása a 21. századi látogatói élmény mellett hatékony és fenntartható üzemeltetést és biztonságot nyújt – mondta Gyorgyevics Benedek.

Mindezek mellett a park teljes autómentesítével, megújuló erőforrások alkalmazásával és a növényzet felújításával

a Városliget gyakorlatilag zéró emissziós zónává válik,

így a főváros egyik legkörnyezetbarátabb helye jön létre.

„2023-ig megnyílik az összes új intézmény, és teljes szépségében kész lesz a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is, így a megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – fogalmazott Gyorgyevics Benedek. A Smart Liget tervezése során többek között a bécsi okosváros-fejlesztéseket vették alapul, és az ottani tapasztalatok alapján finomhangolták a városligeti megoldásokat – ismertette.

Csak egy okostelefon kell

A megújuló Városliget összes szolgáltatása – legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó –

okostelefonos alkalmazáson, vagy a Liget honlapján megismerhető,

gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető – mondta.

Példaként említette, hogy az egész Ligetet lefedő wifi-hálózatot hoznak létre, az alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhat a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, így az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomást létesítenek – tette hozzá.

A smart rendszer támogatja az akadálymentességet is, például a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását is segíti. „Ez a Városliget Zrt. számára kiemelten fontos, hiszen a Városliget környezetében számos, a látássérülteket segítő intézmény található” – mondta.

A hatékonyság növelése érdekében az épületeket egységes és integrált épületgépészeti-automatikai, biztonsági és felügyeleti rendszerrel alakítják ki, így az épületek automatikusan mindig csak annyi energiát használnak fel, amennyi az éppen bent tartózkodó látogatók kiszolgálásához szükséges.

Borítóképünkön a leendő Magyar Zene Háza (Fotó: Liget Budapest Projekt)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!