Hatalmas bírságot fizet

2019.09.05. 10:02

Illegálisan gyűjtötte gyerekek adatait a Google

A vállalatóriás tulajdonában lévő YouTube gyerekek személyes adatait gyűjtötte reklám célokra szüleik belegyezése nélkül.

Forrás: Shutterstock

Peren kívüli egyezség keretében 170 millió dollár (50 milliárd forint) pénzbírságot kell fizetnie a vállalatnak, közölte szerdán az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC).

A portált azzal vádolták, hogy személyes információkat gyűjtött az úgynevezett HTTP-sütiken (cookie) keresztül, amelyek követik a felhasználót a honlapok böngészése során.

A felhasználók adatait gyermekeknek szánt YouTube-csatornákon gyűjtötték előzetes szülői tájékoztatás és beleegyezés lehetőségének biztosítása nélkül.

Csinos pénz van az adatgyűjtésben

A New York állam és az FTC kereseti kérelme szerint

a YouTube dollármilliókat keresett azzal, hogy célzott reklámokat küldött a videókat nézőknek.

Az ügyben indított vizsgálat főleg a Mattel és Hasbro játékgyártó cégek Youtube-csatornáit vette górcső alá.

A peren kívüli egyezség értelmében a Google-nak 136 millió dollárt kell fizetnie a fogyasztóvédelmi hatóság feladatát ellátó FTC-nek, míg 34 millió dollárt New York államnak, írja az MTI.

Próbálja rendezni a gyakorlatát a vállalatóriás

Az FTC közleménye szerint a személyes adatok engedély nélküli gyűjtésével a YouTube állítólag megsértette a gyermekek személyiségi jogainak online védelméről szóló – COPPA rövidítéssel is ismert – 1998-as törvényt, amely alapján szülői engedély hiányában tilos 13 évesnél fiatalabb gyerekek adatait gyűjteni. A megállapodás egyben véget vet a New York-i ügyészség és az FTC további nyomozásának az ügyben.

A Google és a YouTube is biztosított mindenkit arról, hogy a jövőben világosan feltüntetik majd a gyermekeknek szánt videókat és az adatgyűjtés előtt bizonyítható módon bekérik a szülők engedélyét.

Bevetik a gépi tanulás technológiáit

Közvetve ugyan, de ide tartozik, hogy a minap a hivatalos Google Blog közlése alapján a Youtube több mint tízezer embert bízott meg azzal, hogy észlelje, ellenőrizze és távolítsa el az irányelveiket sértő tartalmakat.

A sértő tartalmakat – például a gyermekekkel szembeni szexuális zaklatás képeit és a terroristák toborzására készített videókat – gépi tanulással működő szoftverekkel és emberi felügyelettel igyekeznek lehetőleg még a közönség elé kerülés előtt törölni.

Borítókép: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!