A gombalevet is felhasználják

2021.04.27. 13:59

Gyógyászati célból kutatják a gombákat a Debreceni Egyetemen

Nem csak az élelmiszeripar számára hasznos.

Forrás: unideb.hu

Élelmiszeripari és gyógyászati célból innovatív alapanyagok fejlesztésébe kezd egy négyéves program keretében a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A kutatások során használt hagyományos és egzotikus gombákból számos új termék készülhet.

Már több mint 10 éve foglalkoznak a funkcionálisélelmiszer-alapanyagok kutatásával a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.

Minden olyan növényt megvizsgálnak, amelyben olyan összetevők lehetnek, amik támogatják az egészséget.

– A gomba kitűnő forrás, olyan hatóanyagokat tartalmaz, amiket koncentrálva nemcsak élelmiszert lehet előállítani, hanem akár gyógyszereket is – mondta a hirek.unideb.hu-nak Prokisch József egyetemi docens. A programban a hazánkban legelterjedtebb csiperke, laska és shitake gomba felhasználásával állítanak elő a tervek szerint újabb termékeket, illetve alapanyagokat.

– A konzerviparban hagyományosan a gyors, magas hőmérsékleten elvégzett hőkezelés az elterjedt. Az áltanunk használt sous vide technológia, a viszonylag alacsony, 50-90 Celsius-fokon történő feldolgozás sokkal több hatóanyagot őriz meg – magyarázta az egyetemi docens. A gomba feldolgozása során keletkezett nagy mennyiségű gombalevet is felhasználják. Tíz kilogramm nyersanyagból akár 4-5 liter lé is kinyerhető.

A kutatások egyik fő iránya ennek a nagyon értékes alkotóelemeket tartalmazó, illatos folyadéknak a vizsgálata, amely gazdag vízoldható poliszacharidokban, valamint aminosavakban és polipeptidekben.

– A gomba levét további átdolgozás után az élelmiszeriparban egyebek mellett ízesítésre lehet használni, az egészségiparban pedig étrendkiegészítőként értékesíthető – mondta Prokisch József. A program célja a termékfejlesztésen túl új kutatási technológiák kidolgozása is, amelyeket sikerrel használhatnak fel jövőbeli vizsgálataik során – egyebek mellett – a projektben résztvevő Debreceni Egyetem MÉK Élelmiszeripari Intézet, az Élelmiszertechnológiai Intézet, valamint az Állattenyésztési Intézet szakemberei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!