érezd a ritmust!

2020.10.05. 14:34

Minden testrészt átmozgat a zumba

Nyaranta csapatépítő táborokkal kovácsolják össze a táncos csapatot, ahol az úti cél Olasz- és Görögország.

Fotó: Tőzsér-Rátkai Krisztina-archív

Tőzsér-Rátkai Krisztina 2010 óta tanít főállásban zumbát. – Egész életemben táncoltam, a sport mindig is jelen volt az életemben. Mikor a zumba bejött Magyarországra, kipróbáltam, és egyből beleszerettem. Épp ekkor szűnt meg az állásom, így azt gondoltam, hogy belevágok mellékállásként, amiből végül főállás lett. A gyerekkori nagy álmom az volt, hogy koreográfus legyek – emlékezett vissza a Napló kérdésére Tőzsér-Rátkai Krisztina, és hozzátette, hogy az elmúlt 10 évre visszatekintve, a 2016-ban kapott „Az év zumba oktatója” címre a legbüszkébb. Az edző kiemelte, hogy minden embernek ajánlja ezt a sportot, aki szeretne tenni az egészségért a mozgással, akinek nagyon stresszes a munkahelye vagy csak szeret táncolni és társaságra vágyik.

Edzésből barátság

Fotó: Tőzsér-Rátkai
Krisztina-archív

Komoly kardióedzést nyújt a zumbafitnesz egy kis buliformába csomagolva, amely kicsiknek, nagyoknak, nőknek, férfiaknak, táncosoknak és amatőröknek egyaránt ajánlott. Nincsen alsó és felső korhatár. Aki szeretne mozogni, fogyni, izmosodni vagy kikapcsolódni, részt vehet az órákon. A testedzés jótékony hatású, egészséges, eredményes és közben egy szórakoztató dolog. A zumba egy remek közösségépítő eszköz lehet mindenki számára. – Az elején egy klasszikus aerobikórának képzeltem el ezt a sportot, ahol a résztvevő emberek edzenek, majd hazamennek. Azonban mindig is jelen volt bennem az igény, hogy beszélgessek a vendégekkel. Egy idő után azt vettem észre, hogy közösség kovácsolódott a résztvevőkből, így egyre több termen kívüli programot szerveztem – emelte ki az oktató. – Nyaranta külföldön táborozunk, ahova jöhetnek családtagok is. Emellett más hagyományokat is teremtettünk: rendszeresen járunk együtt kirándulni, minden évben közösen karácsonyozunk, elengedhetetlenek a szilveszteri bulik és a zumbaszülinap. Egy család lettünk, és már én is úgy érzem, hogy ez nem a munkám, hanem a hivatásom és a szenvedélyem – tette hozzá. A zumba a vidámsággal egyenlő. Mindenki nagyon közvetlen, és azért vesz részt az órákon, hogy jól érezze magát és egy kicsit otthon hagyja a problémáit. – Ez egy olyan mozgás- és életforma, amit mindenki a magáénak érezhet. Én magam is nyitottabb és pozitívabb lettem a sport által, és megtanultam mindenkiben a jót keresni – jelentette ki Tőzsér-Rátkai Krisztina. – Azt gondolom, hogy a zumba meg is fiatalít. Sokat változnak a vendégek miután elkezdik ezt a sportot. Akik fekete ruhákban jártak, elkezdik hordani a színeseket, és legalább tizenöt évvel fiatalabban néznek ki, mint öt évvel ezelőtt. A pozitív változásoknak köszönhetően pedig az önbizalmuk is megnő – vélekedett. – Akik újonnan érkeznek a csapatba azért jönnek, mert szájreklám útján hallottak az órák jótékony hatásairól. Emellett látják a közösségi médián a fotókat, a jó hangulatot, és szeretnének egy ilyen közösség tagjai lenni. Nem utolsósorban pedig célként tűzik ki azt, hogy a testük alakuljon és fogyjon, amit a zumbával és megfelelő étrenddel kiválóan el lehet érni – fűzte hozzá, és felhívta a figyelmet arra, hogy három alkalommal rendeztek már Fogyjunk együtt versenyt!, ahol látványos átalakulások voltak.

Az első tábort 2013-ban szervezték meg, ahol a zumbát akarták összevonni egy családi nyaralással. – Minimumlétszámnak harminc főt céloztunk meg, majd százötvenen mentünk végül kirándulni. Mivel nagy volt az igény rá, így mára már hagyomány lett belőle minden nyáron – mutatott rá a zumbaoktató.

A zumba remek csapatépítő hatású sport, ahol barátságok is kovácsolódnak
Fotó: Tőzsér-Rátkai
Krisztina-archív

Fordított óra

– Görög- és Olaszország volt az úti cél eddig. A napi edzésprogramok mellett csapatjátékokat, beöltözős bulikat, strandfocit és kirándulásokat szoktunk szervezni. Idén először Törökországba mentünk volna, de sajnos a vírus meghiúsította az utunkat. Emellett pedig minden évben van egy belföldi táborunk is, de ez zártkörű, ide csak a tagok jöhetnek – mondta. – A korosztály nagyon vegyes, tizenévesektől egészen hetvenéves korig terjed a skála. Azt gondolom, hogy nagyon fontos elsősorban a szakmai felkészültség és a folyamatos továbbképzések, hiszen emberekkel dolgozunk. Én is közgazdászként diplomáztam, de mikor a zumbával találkoztam teljesen átképeztem magam a fitnesz világára. Mindez nem elég. Emberileg is oda kell tennie magát egy edzőnek, ha hosszú távon sikeres szeretne lenni. Figyelmesnek kell lenni, jó pszichológusnak és hallgatóságnak, illetve empatikusnak – fogalmazott. – A jelenlegi helyzet miatt kevesebben vagyunk az órákon, mint máskor. Körülbelül negyvenen vesznek részt a pandémiás helyzet ideje alatt, míg a „normál” hétköznapokban ennek a duplája is lehet a létszám. Októberben azonban a szülinapi buli egy fordított óra lesz, ahol a vendégek fogják tartani az órát. Az edzés sötétben fog zajlani, ahol világító rudakkal fogunk táncolni – mesélte.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!