Debrecen hírei

2019.01.22. 13:47

Hiányosságokat kell pótolni

Debrecen - Lejáró engedélyek, ideiglenes hosszabbítás ügye a közgyűlés előtt.

Debrecen - Lejáró engedélyek, ideiglenes hosszabbítás ügye a közgyűlés előtt.

Az önkormányzat Városi Szociális Szolgálata (VSzSZ) hét telephelyének esetében a működési feltételekkel kapcsolatos fenntartói intézkedésekre van szükség – erről szól egy előterjesztés, mely a csütörtöki ülésen kerül a képviselők elé.

Ezen helyek ideiglenes bejegyzéssel rendelkeznek a szolgáltatói nyilvántartásban, mivel esetükben bizonyos tárgyi feltételek nem teljesülnek teljes mértékben.

Az Újkerti Gondozó Szolgálat Fogyatékos Személyek Böszörményi Úti Nappali Intézménye ideiglenes bejegyzése 2018. december 31. napjáig volt hatályos. 6 telephely esetében – Újkerti Gondozó Szolgálat Fogyatékos Személyek Ifjúság Utcai Nappali Intézménye, (Ifjúság u. 2.), valamint a Pósa utcai, az Erzsébet utcai, a Csapó utcai, a Deák Ferenc utcai (Józsa), és a Derék utcai idősek klubja – a nappali ellátások tekintetében a bejegyzések 2020. szeptember 10. napjáig szólnak.

Felújítanak

A működést engedélyező szerv az ideiglenes hatályú bejegyzések hatályát hivatalból – kizárólag ellátási érdekből – 2020. december 31-éig meghosszabbíthatja, ha a fenntartó benyújtja a szükséges feltételek megteremtésére vonatkozó szakmai tervét vagy az ennek érdekében igényelt európai uniós forrás felhasználására megkötött támogatási szerződés másolatát. A meghosszabbításról 2019. március 31-éig döntenek.

A bejegyzéshez szükséges feltételek megteremtése pályázati forrásból történne három esetben. Az Ifjúság utcai telephelynél akadálymentesített illemhelyet kell kialakítani; az átépítésre oly módon kerül sor, hogy a VSZSZ Böszörményi úti nappali intézménye által nyújtott szolgáltatást is ide helyezik majd át. A Pósa és a Csapó utcai telephelyek infrastrukturális fejlesztésekor felújítás, korszerűsítés, akadálymentesítés is várható, valamint akadálymentes fürdőszobák és illemhelyiségek kialakítását is elvégzik.

Ezen telephelyek vonatkozásában „a hiányzó tárgyi feltételek biztosítása megtörténik, az európai uniós forrás felhasználására megkötött támogatási szerződések másolatainak benyújtását követően az engedélyesek bejegyzését a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya, mint működést engedélyező szerv hivatalból 2020. december 31. napjáig meghosszabbítja” – áll az előterjesztésben.

Terv már van

További három idősotthonnál az ideiglenes bejegyzések 2020. december 31-éig történő meghosszabbítása végett a fenntartónak a szükséges feltételek megteremtésére vonatkozó szakmai tervet kell benyújtania.

Az Erzsébet utcai egységnél gondoskodni kell az akadálymentesített illemhelyiség kialakításáról, a Derék utcánál is szükséges az illemhelyiség, valamint a fürdőszoba (személyes tisztálkodásra szolgáló helyiség) akadálymentesítése. A Deák Ferenc utcai telephelyen akadálymentesíteni kell a fürdőszobát és az illemhelyiséget, valamint pihenőszobát kell kialakítani.

Mint az előterjesztő, dr. Marosi-Rácz Julianna, a humán főosztály vezetője megjegyzi, az Erzsébet utcai alapszolgáltatásokat nyújtó telephely esetében már történtek lépések a tárgyi feltételek biztosítása érdekében, az akadálymentes illemhely kialakításának és az épület akadálymentes megközelítésének tervezése megtörtént, azonban a kivitelezésre nem került sor. Az akadálymentesítés megvalósításához szükséges forrást az önkormányzat költségvetésében biztosítani kell a 2019. évben.

A Deák Ferenc utcai és Derék utcai intézmények esetében is végeztek felméréseket a szükséges munkálatokra vonatkozóan. Az épületek állaga, beosztása jelentősen megnehezíti az akadálymentesített fürdőszoba és illemhelyiség, valamint pihenőszoba kialakítását, ezért várhatóan vagy csereingatlanokról kell gondoskodni, amennyiben a szolgáltatások áthelyezéséhez sikerül megfelelő ingatlanokat találni (azok felújítása is többletforrást igényel), vagy fenntartói döntést szükséges majd hozni az intézmények további működésével kapcsolatban a bejegyzések hatályának megszűnését megelőzően – írja az előterjesztő.

Költöznének

A Böszörményi úti telephely kapcsán már 2017-ben is sor került a hiányzó tárgyi feltételek biztosítására vonatkozó szakmai terv benyújtására, akkor azonban a fenntartó terve az volt, hogy a szolgáltatást a Ruyter utca 7. szám alatti ingatlanba helyezi át, és az ehhez szükséges feltételeket legkésőbb 2018. december 31. napjáig megteremti. A mostani elképzelés szerint azonban a Böszörményi úti intézményben nyújtott szolgáltatást az Ifjúság utcai telephelyre helyezik át az ingatlan pályázat segítségével megvalósuló felújítását követően.

HBN


[related-post post_id="4115359"]

[related-post post_id="4115683"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!