Debrecen hírei

2019.01.30. 17:22

Ady emléke az egész városban él

Debrecen - Az iskolásoktól kezdve a szépkorúakig örömmel szavalnak a látogatók, hogy beléphessenek a múzeumba.

Debrecen - Az iskolásoktól kezdve a szépkorúakig örömmel szavalnak a látogatók, hogy beléphessenek a múzeumba.

A debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola diákjai tekinthették meg díjmentesen a Szabó Magda Emlékház tárlatát szerdán Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A belépőt négy verssel váltotta ki az osztály: a Föl-földobott kő, a Góg és Magóg fia vagyok én, a Párizsban járt az ősz és az Őrizem a szemed című Ady-verset mondták el csoportosan.

Szeretnek szavalni

Az ötletgazdát, Erdélyi Enikő múzeumpedagógust arról kérdeztük, beváltak-e az elmúlt napokban a verses belépőhöz fűzött előzetes reményei. – Amikor kipattant a fejemből a program ötlete, abban reménykedtem, hogy a fiatalok mellett az idősek is kedvet kapnak a szavaláshoz. Az elmúlt napokban volt olyan szépkorú látogatónk, aki az érettségi vizsgán mondott verset utoljára. Nyugdíjasok – akik már koruk miatt szavalás nélkül is ingyenesen jöhetnének be – és iskolás csoportok, osztályok egyaránt élnek a lehetőséggel, hogy verssel váltsák ki a belépőt – tájékoztatott a múzeumpedagógus.

Baloghné Pinczés Orsolya múzeumpedagógust a közelgő centenáriumi programokról is megkérdeztük. – Már decemberben felmerült, hogy mindenképp szeretnénk az Ady100 rendezvénysorozathoz kapcsolódni, mivel a költő több szállal is kötődik Debrecenhez, első verseskötete is itt jelent meg. A november 22-i születési évfordulóig tartó rendezvénysorozat első programja a január 27-én indult 1 hét – 1 vers – 1 belépő. Nem reméltünk ekkora érdeklődést, szinte egymásnak adták a kilincset nemcsak a debreceni, hanem a megyéből érkező látogatók. Programsorozatunk következő állomásaként szombaton és vasárnap a Csokonai Színház művésze, Mészáros Ibolya tart önálló estet Csinszka címmel – tudtuk meg Baloghné Pinczés Orsolyától.

– A szerkesztő házhoz megy címmel olyan művelődéspedagógiai foglalkozást is szervezünk, amely közelebb hozza az iskolásokat az újságírás alapjaihoz – emelte ki a szakember.

Ady a miénk

– Ady a Főiskolai Lapok szerkesztője volt, és Debrecenből indult újságírói pályája is, így azokban az években fontos cikkek, tárcák jelentek meg. A foglalkozás kulcsfontosságú tárgya lesz a galléros köpönyeg, amely Ady állandó viselete volt a kalap mellett. A projekt lezártával Ady a miénk címmel kiállítást rendezünk a diákok részére. Így minden részt vevő iskola magáénak érezhet valamit Ady költészetéből. Ezeket az alkalmakat az iskolákban fogjuk tartani.

– A vers mindenkié elnevezésű országos rendezvényt most itt, Debrecenben is szeretnénk megvalósítani, ezért a költő egy debreceni témájú versét május 18-án, a református egység napján az Emlékkertben minden jelenlévő közösen szavalhatja majd el – mondta Baloghné Pinczés Orsolya.

Az 1 hét – 1 vers – 1 belépő címet viselő programban január 28. és február 2. között kedvenc Ady-versünkkel mi is ingyenesen léphetünk be az emlékházba.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!