Debrecen hírei

2018.10.15. 18:55

A szűrés a legfontosabb a daganatok korai felismeréséhez

Debrecen - A halállal végződő daganatos megbetegedések mintegy húsz százalékát az emlőrák adja.

Debrecen - A halállal végződő daganatos megbetegedések mintegy húsz százalékát az emlőrák adja.

A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete szimpóziumán az emlőrák és egyéb daganatos betegségek korai felismerésének fontosságára hívták fel a figyelmet hétfőn a Régi Városházán.

– Minden ráktípus esetében a szűrés sokkal fontosabb, mint a kezelés. Az ember egy autót akkor visz szervizbe, ha már elromlott, és sajnos hozzánk is ebben a fázisban jön el egy daganatos beteg. Örvendetes, hogy 2002 óta a 35 és 65 év közötti nők behívót kapnak OEP által támogatott rákszűrésre – mondta dr. Hallay Judit, a debreceni alapszervezet elnöke. A szakember szerint rendet kell tenni a fejekben, és be kell látni a szűrővizsgálatok fontosságát. Hiszen van, aki azért nem megy el szűrésre, mert nagyon szégyenlős.

– Az első tapintható csomó megjelenése előtt a daganat már öt-hat évvel korábban kezd nőni. Mi viszont nem ebben az állapotában, hanem öt-hat év elteltével detektáljuk az első tapintható vagy röntgennel igazolható csomót. Ekkor már késő van – hangsúlyozta Hallay Judit.

Az emlőrák kialakulásában több tényező játszhat szerepet. Egyrészt a genetikai hajlam – ebben az esetben hiányzik vagy hibás az a gén, ami a mellrák, a petefészek- és a méhrák kialakulását féken tartaná. Emellett környezeti és pszichoszomatikus tényezők is szerepet játszhatnak.

Alacsony a hajlandóság

A szűréseken való megjelenés fontosságát nem lehet elégszer elmondani, ugyanis az emlőrák a vezető halálok a nők esetében, Európában és Magyarországon is.

– Az emlődaganat egy olyan betegség, amelynél az időfaktor rendkívüli módon számít. Ez az jelenti, hogy ha időben megtaláljuk, meg lehet gyógyítani. Minél több idő telik el, annál nagyobb az esélye annak, hogy a daganatról rosszindulatú sejtek kerüljenek a keringésbe, és azok megtapadhassanak létfontosságú szervekben, ezek adják majd később azokat a távoli áttéteket, amelyek a beteg halálához is vezethetnek – tudtuk meg dr. Sebő Évától, a Kenézy Emlőcentrum főorvosától. Elmondta, Svédországban dolgozták ki az emlőszűrés rendszerét; tapasztalatuk szerint, ha hetven százaléknál nagyobb a szűrővizsgálatokon a részvételi arány, akkor lehet számottevő sikereket elérni.

Magyarországon nem elég nagy a hajlandóság a nőkben, hogy elmenjenek mammográfiai szűrésekre; 40-50 százalék közötti a megjelenési arány. A Kenézy Emlőcentrum kiemelkedik az országos átlagból, hatvan százalék körül mozog a statisztikánk, de még ez is elmarad az ideálistól."

Évente hétezer új beteg

Egy korán felismert daganat – amely kicsi, körülírt, nem ad áttétet – gyógyítása gyakorlatilag százszázalékosan sikeres lehet. – Évente körülbelül 7 ezer új emlőrákos beteget fedezünk fel, és mintegy 2 ezer 500-an halnak meg ebben a betegségben. Köszönhetően az onkológia fejlődésének, az innovatív gyógyszerek bevezetésének, most már egyre jobbak az esélyeik a betegeknek – mondta el dr. Árkosy Péter, a DEKK Onkológiai Klinika megbízott klinikaigazgatója.

A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete a már diagnosztizált betegek lelki rehabilitációjában vesz részt. – Boros Eszter ajtaja nyitva áll a pszichésen rászorulók előtt. Egy-egy beszélgetéssel, közösségi programokkal rehabilitálja a lelküket. Ez olyan lelki támasz, ami ebből a világból hiányzik – fogalmazott dr. Hallay Judit.

- Kiss Dóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!