Debrecen hírei

2018.09.21. 15:17

Olyan lesz az előcsarnok, mint régen

Debrecen - Az eredeti állapotoknak megfelelően festik ki a tereket.

Debrecen - Az eredeti állapotoknak megfelelően festik ki a tereket.

Saját forrásból, mintegy 125 millió forintból újul meg a Debreceni Egyetem impozáns főépületének előcsarnoka és árkádos folyosórendszere. A 2019 júliusáig tartó munkálatok során 9500 négyzetméternyi felületet festenek le a szakemberek – tudatta az intézmény.

Hétfő óta le van zárva az egyetem főépületének főbejárata: elkezdődött a nyugati szárny festése. Elsőként az előcsarnok szépül meg, majd a 10 hónapon át tartó munkálatok során az 1927 és 1932 között épült műemléki épület üvegtetős díszudvarát körülvevő árkádos folyosórendszer jelentős részét is helyreállítják.

A korszerűsítés során az eredeti állapotoknak megfelelően festik ki az előcsarnokot, a közlekedő csarnokot, a központi és nyugati lépcsőházat, valamint a földszinti, az első és második emeleti folyosók egy részét. Friss festést kapnak a korlátok, radiátorok, hővezetékek, az ajtók és ablakok is.

A kivitelezés során a szakemberek aprólékos munkával javítják ki a falfelületek, vakolatok hibáit, eltávolítják a fém- és fafelületek régi festékeit, majd az eredetivel megegyező színben és geometriai formában végzik el a festést-mázolást, vonalazásokat és díszítéseket.

A 125 millió forintos egyetemi forrásból megvalósuló beruházás során összesen csaknem 7200 négyzetméter fal-, 1800 négyzetméter fa- és 250 négyzetméter fémfelület, valamit 250 négyzetméter olajlábazat újul meg.

A tervek szerint 2019 júliusáig tartó munkálatok miatt a felújításra váró tereket, valamint az érintett bejáratokat szakaszosan lezárják, de a munkaterületen lévő irodákat, tantermeket fokozott figyelemmel megközelíthetik és használhatják majd az egyetemi polgárok.

A főépület főbejáratát szeptember 25-én (kedd) 16 órakor nyitják majd ki újra – közölte az egyetem.

HBN


[related-post post_id="3987382"]

[related-post post_id="3990255"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!