Debrecen hírei

2018.08.09. 18:13

Botlatókövek az emlékezésért

Debrecen - Hat helyre kilenc botlatókövet építettek be debreceni belvárosi járdákba.

Debrecen - Hat helyre kilenc botlatókövet építettek be debreceni belvárosi járdákba.

Hat helyszínen, kilenc úgynevezett botlatókövet, vagyis réz emléktáblácskát helyezett ki a városban, a holokauszt során meggyilkolt áldozatok utolsó szabadon választott lakhelyének bejárata elé, a járdákra a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete és a Debreceni Német Kulturális Fórum.

A köveket a Stolpersteine Európai Művészeti Projekt vezetője, Gunter Demnig német szobrászművész illesztette a helyükre.

Az újabb belvárosi botlatókövek elhelyezése előtt a Pásti utcai ortodox zsinagógában tartott ünnepi megemlékezésen Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke elmondta: vallásuk szerint nagyon fontos a halottaikról való megemlékezés. Debrecenben a holokauszt előtt nagyon népes, 12 ezres zsidó közösség élt, akik közül 6 ezren meghaltak, nem tértek vissza.

Amikor az itteni ortodox zsinagóga falán elhelyezett emlékfalra pillantunk, mindig a szeretteinkre emlékezünk."

Úgy vélte, hogy nagyon fontos apáik, nagyapáik hagyományainak továbbvitele, például a zsinagógába járás, a vallásos élet. Dr. Hunyadi László, Izrael tiszteletbeli konzulja arról beszélt, hogy az elmúlt 25 évben a világ 20 országában helyeztek el botlatóköveket.

Ha megállnak…

– A siető emberek gyakran nem veszik észre a járda síkjában elhelyezett réz lapocskákat. De ha valaki megáll és elolvassa a rajta lévő írást, biztosan elgondolkodik a megnevezett személy történetén, a múlton. A ma elhelyezendő kövek a családok emlékei, elhurcolt és mártír­halált halt családtagjaikról – jelentette ki a tiszteletbeli konzul. Hozzátette: ezek az emberek itt éltek, dolgoztak, reménykedtek és szerettek. Debrecen lakói voltak, a városlakó minden kötelezettségével és jogával. Olyan kötelezettségekkel, amelyeket a hatalom egyre inkább rájuk szabott.

A réz emléktáblák a Csapó utca 52., a Vár utca 2., a Hatvan utca 47., Széchenyi utca 21., a Piac utca 77. és a Batthyány utca 11/c számhoz kerültek.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!