Debrecen hírei

2018.06.22. 14:18

Búcsú Kakuk György egyetemi professzortól (1938–2018)

Debrecen - Kakuk György Professzor Úr 1938. augusztus 7-én született Ricsén.

Debrecen - Kakuk György Professzor Úr 1938. augusztus 7-én született Ricsén.

Egyetemi tanulmányait 1962-ben fejezte be Debrecen summa cum laude minősítéssel. 1959 és 1962 között a Kórbonctani Intézetben volt diákkörös, a hallgatók gyakorlati oktatásába Endes professzor irányításával kapcsolódott be, mint csoportvezető. 1962-ben a Petrányi professzor vezette II. sz. Belklinikán kapott állást.

1973-ban klinikai adjunktus lett, 1978-ban kandidátusi fokozatot szerzett. 1979-ben egyetemi docens, 1989-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. 1994 és 2003 között az I. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója volt. 2000–2003-ban klinikaigazgatóként vezette a Nephrológiai Tanszéket. 2008-tól professor emeritusként vett részt a klinika munkájában. Oktatói és kutatói munkássága a belgyógyászathoz, elsősorban a klinikai nephrologiához kapcsolódik.

Tanított és épített is

Nevéhez fűződik egyetemünkön a nephrologiai, és a dialízisosztály megszervezése, a régi és új műveseállomás felépítése, irányítása. Az általa vezetett osztályon a nephrologusok generációi nőttek fel. Az osztály tanszékké alakult, az 1990-es években a hazai nephrologia zászlóshajója lett. 1976-ban nephrologiai integrált jegyzetet írt, ami két kiadást ért meg. 2003-ban jelent meg az 1170 oldalas Klinikai Nephrologia című könyv, aminek főszerkesztője. Sok oktatással kapcsolatos könyvet, fejezetet írt.

1994 és 2003 között az I. Belklinika igazgatójaként nagy hangsúlyt fektetett a graduális és a posztgraduális oktatás tárgyi és személyi feltételeinek fejlesztésére. A klinika új nyugati szárnyában modern oktatószobát alakított ki, belső zárt láncú TV-rendszerrel és modern oktatási eszközök beszerzésével. Nevéhez fűződik a Debreceni Nephrologiai Napok évenkénti megrendezése. Tíz évig volt a posztgraduális országos hírű és jelentőségű továbbképző rendezvénynek az elnöke. Elnöke volt a belgyógyász szakorvosképzés grémiumának. Négyszer szervezte meg a Debreceni Belgyógyászati Napokat, mely országos szakmai szinten tartó tanfolyam is. Sok helyen és alkalommal tartott nephrologiai továbbképző előadásokat. Tagja volt az Országos Nephrologus Szakképesítő és a Belgyógyászati Szakvizsga Bizottságnak. 2003–2005-ben a Nyíregyházi Egészségügyi Főiskola Ápoló Szakát irányította, és oktatta a belgyógyászatot. 2001 és 2004 között a Sántha Kálmán Szakkollégiumnak volt oktató elnöke.

Az 1980-as években szabad­idejét gyakran töltötte tanítványaival, s szervezett közös kirándulásokat, így például a Felvidékre, Erdélybe. A Magyar Nephrológiai Társaság, a Magyar Belgyógyász Társaság, az Északkelet-Magyarországi Belgyógyász Szakcsoport, a DAB Nephrológia és Hypertonia Munkabizottság, Magyar Hypertonia Társaság, Magyar Immunológiai Társaság tagja volt. A Magyar Nephrológiai Társaság alelnöke volt, az Északkelet-Magyarországi Belgyógyász Szakcsoportnak elnöke, és a DAB Nephrológiai és Hypertonia Munkabiztosságnak is elnöke volt. Több hazai szakmai társaság vezetőségi tagja volt, és tagja volt a European Society of Nephrology-nak, és vezetőségi tagja volt a Duna Geselschaft für Nephrologie-nak.

Külföldi tanulmányútjain széleskörű tudományos együttműködést épített ki. Munkásságát sok kitüntetéssel és díjjal ismerték el. 1973-ban a Magyar Tudományos Akadémia Pályadíjat, 1975-ben az Oktatásügy Kiváló Dolgozója díjat, 1976-ban a Magyar Egészségügyi Felsőoktatás érdekében végzett eredményes munkáért díjat, 1979-ben Universitatspreis 2. stufe díjat, 1981-ben a Munka Érdemrend Ezüst Fokozatát, 1998-ban a Debreceni Egyetem Oktatói Ezüstplakettjét, 1999-ben Korányi Sándor Díjat, 2001-ben Kiváló Oktató díjat, 2001-ben Markhot Ferenc díjat, 2003-ban a „Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, a Pro Fakultate díjat, Petrányi Gyula díjat és 2005-ben a Magyar Nephrologiáért Életműdíjat kapta.

Nagy űrt hagy maga mögött

Kakuk Professzor Úr élete során igyekezett tudását tanítványainak átadni, és az alapos, mindenre kiterjedő betegellátás folyamatát megtanítani. Távozásával tanítványai, munkatársai körében nagy űrt hagyott maga után.

Emlékét megőrizzük, az általa oktatott ismeretek révén továbbra is jelen lesz a mindennapi munkánkban.

- Dr. Paragh György egyetemi tanár, intézetigazgató -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!