Debrecen hírei

2018.05.24. 19:52

Közösen a vegyészmérnök képzésért

Debrecen - Vegyipari kihelyezett tanszéket hozott létre a felsőfokú szakmai képzés támogatására a BorsodChem Zrt. és a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. Az alapításról szóló megállapodást szerdán a borsodi vegyipari vállalatnál írták alá.

Debrecen - Vegyipari kihelyezett tanszéket hozott létre a felsőfokú szakmai képzés támogatására a BorsodChem Zrt. és a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. Az alapításról szóló megállapodást szerdán a borsodi vegyipari vállalatnál írták alá.

- A kihelyezett tanszék létrehozásával egy nagy hagyományokkal rendelkező és az összes érintett fél számára egyaránt gyümölcsöző együttműködésre került korona. A BorsodChem mindenkor elkötelezett a közép- és felsőfokú szakmai képzés támogatása iránt, és ennek egy nagyon hatékony formáját képviseli a most megalapított tanszék – hangsúlyozta Varga Béla, a BorsodChem HR és kommunikációs igazgatója a BorsodChem Vegyipari Kihelyezett Tanszék alapításáról szóló megállapodás szerdai aláírásánál.

Az új oktatási egység létrehozásának célja a BorsodChem és a Debreceni Egyetem több évtizedes kapcsolatának még szorosabbá fűzése volt.

Az igazgató kifejtette: az eddigi együttműködés keretében a vegyipari vállalat lehetőséget biztosított a Debreceni Egyetem hallgatóinak gyárlátogatáson való részvételre, szakmai gyakorlatra, szakdolgozati konzultációra, valamint részt vett a duális képzésben is, míg az egyetem rendszeres megjelenési lehetőséget nyújtott a BorsodChemnek a pályaorientációs rendezvényeken, valamint szakmai támogatásával hozzájárult különböző projektek megvalósításához.

- Ez a sokoldalú együttműködés a kihelyezett tanszék megalapításának köszönhetően a tervek szerint kibővül kihelyezett órák és konzultációk tartásával, a BorsodChem részéről vendégelőadó szakemberek delegálásával, és a szakmai munka magasabb szintre emelésével – sorolta Varga Béla.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara kiemelten fontos területként kezeli az iparági kapcsolatokat, melyek a kihelyezett tanszékeken keresztül jelentős szerepet játszanak a TTK oktatási profiljában.

- Képzéseink ipari beágyazottsága és az arra épülő minőségi gyakorlatorientált oktatás az elsődleges feltétele annak, hogy hallgatóink versenyképes tudással léphessenek ki a munkaerőpiacra – jelentette ki Kun Ferenc dékán.

A kari vezető felidézte: már a 90-es évek óta dolgozik együtt a vállalat és az egyetem, s a többszöri tulajdonosváltás ellenére töretlen a kapcsolat.

- A Vegyipari Kihelyezett Tanszék rugalmas szervezeti keretet biztosít az együttműködés további elmélyítéséhez, mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés-innováció területén. A kihelyezett tanszék segítségével a BorsodChem speciális vegyipari tudása, kompetenciái nem csak a duális képzésben résztvevő hallgatókhoz jutnak el, hanem abból a vegyészmérnök képzésünk egésze tud majd profitálni – mondta el Kun Ferenc.

A megállapodás nyomán elsősorban a kémiai technológia, a vegyipari művelettan, valamint az MDI, TDI és PVC alapanyag és speciális vegyipari termékek gyártásához kapcsolódó ipari módszereket és technológiákat ismerhetik meg a hallgatók.

- Debreceni Egyetem -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!