Debrecen hírei

2018.03.02. 13:03

Vikingek előtti műveket is kiállít a Déri Múzeum

Debrecen - „A siker elsősorban a kiállítások modernizálásának és a sokkal több programnak köszönhető.”

Debrecen - „A siker elsősorban a kiállítások modernizálásának és a sokkal több programnak köszönhető.”

A kor kihívásának megfelelve – egyebek mellett az internet, az okostelefonok gyors terjedése miatt – igyekeztek, igyekeznek élményszerűvé tenni tárlataikat, programjaikat. A fiatalok megszólításának a Déri Múzeumban is ez az egyik eszköze.

Dr. Angi János igazgató szerint a 2017-es év kiemelkedőnek bizonyult az intézmény történetében. A Múzeumok éjszakája látogatóinak száma a Dériben elérte a 25 ezret, míg az összes debreceni programon 60 ezren vettek részt.

Fotó: Molnár Péter

Időszaki kiállításaik közül rendkívül sikeresek voltak a reformáció kezdetének 500. és az Arany János születésének 200. évfordulójához kötődő tárlataik. Ugyancsak figyelemfelkeltőnek bizonyultak az Irodalmi Múzeumban rendezett Rejtő Jenő- és a Modemben megvalósult Receptorok című kiállítások.

Angi János kiemelte a Romániából érkezett arany- és ezüstkincseket bemutató tárlatot, amelyhez fogható gyűjtemény – jelentőségét és értékét tekintve – eddig egyetlen magyar vidéki múzeumba sem érkezett. – Ezekre nemcsak Debrecen, hanem az egész ország büszke lehet. Az elért szakmai sikereket a debreceni önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatása tette lehetővé – jelentette ki.

Trilógiai „állandó”

Az igazgató szerint az előző esztendő egyik nagy eredménye, hogy nyár óta ismét együtt látható a Dériben Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája. Az Ecce Homo a magyar államé, a Krisztus Pilátus előtt a Magyar Nemzeti Banké, míg a Golgotának az amerikai–magyar üzletember, Pákh Imre a tulajdonosa.

Utóbbi kép megvásárlásáról továbbra is tárgyalások folynak.

Útra kelő kincsek

Az igazgató a következő öt évre vonatkozó terveivel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy más országokban, városokban is szeretnék bemutatni a gyűjtemény egy részét. Emellett vezető külföldi múzeumokkal olyan kiállításokról tárgyalnak, amelyekhez a Déri Múzeum is meghatározó tárgyakat adhatna. A június 23-i Múzeumok éjszakájára ismét nagy erőkkel készülnek. A legérdekesebb látványosságok egyikének azok a Dániából érkező műtárgyak és installációk ígérkeznek, amik a vikingek előtti kor egy jelentős csatáját mutatják be.

Emellett néprajzi gyűjteményükből két olyan erdélyi hagyatékot is elővennének, amiket még nem láthatott a nagyközönség.

Addig is bőven lesz látnivaló náluk. Néhány hét múlva például egy olyan kiállítást nyitnak meg, amelyből arról is tájékozódhatnak az érdeklődők, hogy mekkora volt a kőkorszaki emberek ökológiai lábnyoma és mekkora a miénk, a ma emberéé.

Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!