Debrecen hírei

2018.03.23. 18:21

Programok a Béres András-emlékév alkalmából

Debrecen - Egész éves programsorozattal emlékeznek meg Dr. Béres András néprajzkutatóról. A Déri Múzeum egykori igazgatója, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítója később egy személyben művészeti vezetője néptánc-koreográfusként, a korabeli Debreceni Városi Tanács képviselő testületének tagjaként és a Debreceni Virágkarnevál megálmodójaként is bevéste magát a város történelmébe. 2018-ban születésének 90., halálának 25. évfordulóját ünneplik Debrecenben.

Debrecen - Egész éves programsorozattal emlékeznek meg Dr. Béres András néprajzkutatóról. A Déri Múzeum egykori igazgatója, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítója később egy személyben művészeti vezetője néptánc-koreográfusként, a korabeli Debreceni Városi Tanács képviselő testületének tagjaként és a Debreceni Virágkarnevál megálmodójaként is bevéste magát a város történelmébe. 2018-ban születésének 90., halálának 25. évfordulóját ünneplik Debrecenben.

Az 1950-ben alapított Debreceni Népi Együttes mai napig folyamatosan működik.

A város és a megye néptánccsoportjai több koreográfiáját műsoron tartják. A legendás Mikepércsi csárdás mára Mikepércs újkori jelképévé vált, a település művészeti iskolája hosszú ideig Béres András nevét viselte. Neve ma már ifjúsági szólótáncversenyt fémjelez. A Debreceni Virágkarnevál pedig évtizedek óta töretlenül Debrecen város jelképe. Néprajzi gyűjtései jelenleg is hozzáférhetőek, kutathatóak, ennek köszönhetően születnek új koreográfiák, tudományos cikkek, dolgozatok, válogatott írásai, mesegyűjtései pedig – szülőfaluja, Rozsály jóvoltából – ismét napvilágot láttak. Dr. Béres András munkásságát 2017-ben nyilvánította helyi értéknek a Debreceni Értéktár Bizottság.

Az emlékév programsorozata március 3-án kezdődött a IV. Mikepércsi Béres András Szólótáncversennyel, amelyen hét település több mint 40 ifjú táncosa lépett színpadra, március 24-25-én pedig a Debreceni Művelődési Központ Csapókerti Közösségi Háza ad otthont a III. Országos Karikázó Fesztiválnak a debreceni Főnix Néptáncegyüttes rendezésében. Az emlékév alkalmából a Debreceni Művelődési Központ Tímárház-Kézművesek Háza vetélkedősorozatot és fotópályázatot hirdetett. A vetélkedő résztvevői és a pályázók saját maguk fedezhetik fel a világörökség részévé nyilvánított és Béres András néprajzkutató egyik legfontosabb kutatási területeként számon tartott Hortobágy egyedülálló szépségét és kincseit.

A 3-4. osztályos tanulók részére „Hortobágyi Pusztá-Zoo” címmel, a felső tagozatosok részére „Hajdúsági betyárkergető” címmel ismeretterjesztő, játékos vetélkedőket tartanak. A programok során a tanulók játszva tanulhatnak, új ismereteket szerezhetnek, és közelebbről megismerhetik a Hortobágy és melléke paraszti kultúráját, természeti kincseit, állatvilágát. A rendezvényeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni, és minden gyermek jutalomban részesül. A vetélkedők ingyenesek.

A „Szelfizz a Hortobágyon!” fotópályázaton a  11-18 éves korú fiatalok, a „Pásztorok földjén” című fotópályázaton felnőtt korúak vehetnek részt. A jelentkezők bármilyen technikával készült képpel nevezhetnek, amelyek a Hortobágyon készültek. A zsűrizést a Debreceni Fotóklub elnöke, Máthé András, valamint a Fotóklub tagjai, Süli István és Veres Hajnalka látják el. A díjazottak oklevélben és tárgyjutalomban részesülnek, valamint családi belépőt nyerhetnek a Hortobágyi Madárparkba, illetve különdíjat ajánl fel a Debreceni Fotóklub. A zsűri és a szervezők által legjobbnak ítélt fotókból kiállítás nyílik a DMK Tímárház – Kézművesek Házában. Közönségszavazás is lesz a Tímárház Facebook-oldalán, ahol a legkedveltebb fotó különdíjban részesül. Beküldési határidő: 2018. április 27., péntek

Hortobágy a Tímárházban

Időpont: 2018. május 12., szombat

A két fotópályázatra beküldött legjobb fotókból kiállítást szervezünk, de lesz díjátadó, valamint a Hortobágy környéki hagyományokhoz kötődő műsor (néptánc, népzene, csikósbemutató, kézműves foglalkozás). A rendezvényen a Béres András születésének 90. évfordulója alkalmából május 11–12-én megrendezendő Kisbojtár Fesztiválra is szeretnék felhívni a figyelmet.

Hagyományőrző kézműves táborok a Tímárházban

A tábor célja, hogy megismertessük a gyerekekkel a Hajdúság természeti kincseit és kézműves hagyományait. A szakmai program sokszínű, változatos, játékos formában teszi élményszerűbbé az ismeretek átadását. A kézműves foglalkozások mellett (amelyeken megismerkednek a gyerekek a nemezeléssel, agyagozással, bőrözéssel, fonal- és origami játékokkal) a gyerekek találkozhatnak a Hortobágyi Madárkórház néhány lakójával, hiszen gyönyörű sólymok érkeznek a Tímárházba, majd ellátogathatnak a Hortobágyi Vadasparkba, ahol a nemzeti park járművével, szakvezetés mellett megtekinthetik a ma is élő vadállatokat, találkozhatnak farkassal, sakállal, vadlóval, pelikánnal és keselyűvel.

A tábor egyes napjain hagyományőrző vetélkedőket szerveznek, ügyességi fajátékokat próbálhatnak ki, mozifilm-vetítésen vehetnek részt, de lesz táncház és rengeteg játék is. A valaha volt pásztorélet ínycsiklandó ízeit, többek között a slambucot is megkóstolják mindazok, akik itt szeretnének eltölteni egy-egy vidám nyári hetet.

A tervek szerint áprilisban három helyszínen - Debrecen, Rozsály, Mikepércs – egy időpontban tartanak mesemondó versenyt a néprajzkutató gyűjtéseinek bemutatásával, május 16-án, Béres András születésnapján koszorúzással egybekötött megemlékezés lesz a debreceni Köztemetőben. Júniusban néprajzi konferenciát rendez a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszéke, júliusban életmű-kiállítás nyílik a Déri Múzeumban, augusztusban pedig a Karneváli Hét nyitányaként, a Főnix Rendezvényszervező szervezésében a Kossuth téren több száz táncos járja majd a Mikepércsi csárdást, remélhetőleg felülmúlva a 2009-ben Mikepércsen elért Guinness-rekordot.

A rendezvény szeptemberben koreográfus-versennyel folytatódik, amelyen Béres András néprajzi gyűjtései alapján, illetve ihletésére készült műveket, szabadtáncokat mutatnak be az alkotók és a művészeti csoportok, november 14-én, halálának 25. évfordulóján szülőfalujában,Rozsályban tartanak megemlékezést a település híres szülöttének emléktáblájánál. Az egész éves rendezvénysorozat decemberben emléktábla-avatással zárul a Városházán, a Debreceni Népi Együttes egykori próbaterménél, illetve a Csokonai Színházban rendezett gálaműsorral, amelyen ismét színpadra kerülnek a koreográfus legendás alkotásai, de bemutatkoznak a szóló- és koreográfus- valamint a mesemondó versenyek győztesei is. Az emlékév rendezvényeit a város megbízásából a Debreceni Művelődési Központ koordinálja a Főnix Néptáncegyüttes közreműködésével.

- DMK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!