Debrecen hírei

2018.03.29. 18:21

„Ő maga lett a bárány”

Hajdú-Bihar - A papság alapítását ünneplik, és Krisztus áldozatára emlékeznek a katolikusok.

Hajdú-Bihar - A papság alapítását ünneplik, és Krisztus áldozatára emlékeznek a katolikusok.

Nagycsütörtök az Oltáriszentség és az egyházi rend (papság) alapításának ünnepe. Délelőtt olajszentelési misét tartanak a székesegyházakban (a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papsága Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban). A püspök együtt misézik az egyházmegye papjaival, megszenteli a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a bérmáláshoz használatos krizmát. A papság ilyenkor megújítja szenteléskor tett ígéreteit – tudatja a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye közleménye. Nagycsütörtök este minden templomban szentmisével emlékeznek az utolsó vacsorára, az Oltáriszentség alapítására.

Oltárfosztás

A zsidók az Egyiptomból való szabadulást ünnepelték a húsvéti lakomán. Jézus az utolsó vacsorán megújította a régi áldozatot: ő maga lett a húsvéti bárány. Elővételezte kereszthalálát: a kenyérrel kezébe vette önmagát és megtörte, majd kiosztotta a tanítványoknak. Meghalt, megtöretett, mint a kenyér, hogy szétoszthassa önmagát.

Az esti szentmise elején, a glóriát követően elnémul az orgona, elhallgatnak a templomok harangjai; azt tartják, ilyenkor Rómába mennek, hogy ott gyászolják Krisztust. A szentmise sajátos szertartása a lábmosás. A főcelebráns püspök úgy mossa meg tizenkét hívő lábát, ahogyan Jézus tette egykor az apostolokkal az utolsó vacsorán, amikor szeretetének végső jelét adta: az önmagát teljesen kiüresítő úr megmossa a szolgák lábát.

Az utolsó vacsora után Jézust elfogták. Ettől kezdve az Egyház nem mutat be szentmisét egészen a húsvéti vigíliáig (nagyszombat estig). Az elfogatásnak és Jézus ruháitól való megfosztásának a szimbóluma a nagycsütörtök esti oltárfosztás, amikor a szentmise végén eltávolítják az oltár minden díszét és a hívek csendben, elbocsátás nélkül távoznak a templomból. Ezzel kezdetét veszi a Jézus szenvedésére való emlékezés.

A keresztáldozat emléknapja

Jézus halálával minden embert megváltott – nagypénteken, a keresztáldozat emléknapján erre hívja fel hívei és minden jóakaratú ember figyelmét a katolikus egyház. Ezen a napon az egyház nem szolgáltat ki ünnepélyesen szentségeket, és nem mutat be szentmiseáldozatot, ezzel is a Megváltó halála feletti mély gyászt fejezi ki.

A nagypénteki, csonka misének is nevezett szertartás három fő részből áll: igeliturgia olvasmányokkal és egyetemes könyörgésekkel, hódolat a kereszt előtt, áldozási szertartás. Sok helyen szokás ilyenkor szentsírt állítani, ahová a hívők imádkozni járulnak. Nagypénteken, akárcsak a nagyböjt többi péntekjén, a templomban vagy a kálvárián keresztúti ájtatosságot tartanak, amelynek segítségével bárki bekapcsolódhat Jézus Krisztus kínszenvedésébe és halálába.

- HBN -


Egyházi alkalmak – csütörtök és péntek

Református egyház

Március 30., nagypéntek

Nagytemplom , istentiszteletek

  • 8 óra: Nagyné Török Csilla beosztott lelkipásztor
  • 10 óra: dr. Fekete Károly püspök-lelkipásztor
  • 18 óra: Passió
  • Evangélikus egyház

    Március 30., nagypéntek

    Evangélikus templom (Debrecen, Miklós u. 3.)

  • 10 óra: Nagypénteki istentisztelet passióolvasással, úrvacsoraosztással. Igehirdető: Asztalos Richárd
  • Görögkatolikus egyház

    Hajdúdorogi Főegyházmegye

    Minden szertartás az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Főszékesegyházban lesz (Debrecen, Attila tér 1.)

    Március 29., nagycsütörtök – Az utolsó vacsora emlékezete

  • 6.30 óra: Utrenye
  • 10 óra: Nagy Szent Bazil liturgiája alkonyati Istentisztelettel, antimenzion szentelés, lábmosás szertartása
  • 17 óra: Kínszenvedési evangéliumok olvasása
  • Minden szertartást Kocsis Fülöp érsek-metropolita végez ezen a napon.

    Március 30., nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalála

  • 7.30 óra: Királyi imaórák
  • 17 óra: Sírbatételi vecsernye
  • 21 óra: Kis esti zsolozsma
  • Minden szertatást Kocsis Fülöp érsek-metropolita végez ezen a napon.

    Római katolikus egyház

    Március 30., nagypéntek

    Szent Anna-székesegyház (Debrecen, Szent Anna u. 15.)

  • 18 óra: Utolsó vacsora emlékünnepe — Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!