Debrecen hírei

2018.03.05. 08:18

Ma már nem csak múzsák a nők

Debrecen - Hol volt a nők helye a kultúrában? Miképpen függ össze a nőiség és az irodalmi-művészeti alkotás?

Debrecen - Hol volt a nők helye a kultúrában? Miképpen függ össze a nőiség és az irodalmi-művészeti alkotás?

A kékharisnyáktól a kortárs nőművészekig – Pillanatképek a kultúrtörténetből címmel tart előadást a Debreceni Egyetem Brit Kultúra Tanszékének professzora, Séllei Nóra a nemzetközi nőnapon, március 8-án (csütörtökön) 18 órától a Zöld kilincs művészeti kávézóban – olvasható a Modem honlapján.

Milyen fogadtatásban részesültek az írói-művészi vénával rendelkező nők a 19. század elejétől kezdve? És miért épp a nemzetközi nőnapon hangzik el ez az előadás?

A női ambíció történelme

Kultúrtörténeti pillanatképek felvillantásával Séllei Nóra abba a folyamatba nyújt ­betekintést, hogy milyen gondokat okozott, majd miképpen vált egyre elfogadottabbá az, ha egy nőnek intellektuális és művészeti ambíciói voltak.

Elsősorban az angol és a magyar irodalomból vett példákkal illusztrálja majd, miképp jutottunk el attól az állásponttól, melyet egy Charlotte Brontënak írt levélben így fogalmaztak meg: „az irodalom nem lehet egy nő életpályája, és ne is legyen az”, a kortárs írónők és művésznők szerepéig és fogadtatásáig. A program ingyenesen látogatható.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!