Debrecen hírei

2018.03.09. 19:04

Az utolsó lehetőség előtt…

Debrecen - <em>Dr. Czuriga István c. egyetemi tanár február 25-én 70. életévében váratlanul távozott közülünk.</em>

Debrecen - Dr. Czuriga István c. egyetemi tanár február 25-én 70. életévében váratlanul távozott közülünk.

Nehéz elhinnünk és elfogadnunk, hogy a debreceni és a magyar szívgyógyászat emblematikus egyéniségét ezentúl nélkülöznünk kell.

Czuriga professzor 1975-ben szerezte diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, és ezt követően 43 éven keresztül dolgozott az Egyetem Szív- és Tüdőgyógyászati, majd Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján. Hosszú időn keresztül vezette a Városi Egészségügyi Szolgálat kardiológiai járóbeteg rendelését. Munkáját, klinikusi és tudományszervezői képességét országosan elismerték, számos ajánlatot kapott vezető pozíciók betöltésére az ország távolabbi részéből, Ő mégis maradt Debrecenben, ugyanazon a munkahelyen több mint négy évtizeden keresztül. Elkötelezett volt a város, a szakma, a kollégák és a betegek iránt.

Tisztelték, szerették

Munkáját számos kitüntetéssel, díjjal ismerték el, többek között Markusovszky- és Kenézy-díjjal, az Emberi Erőforrások Miniszterének Díszoklevelével. Mind a Debreceni Egyetemen, mind a Pécsi Tudományegyetemen címzetes professzori kinevezést kapott. Emlékét és nevét olyan kardiológiai témájú kiadványok őrzik, mint a Klinikai Irányelvek Kézikönyve, Kardiológia Alapok és irányelvek, a Bizonyítékon alapuló orvoslás sorozat, valamint több kardiológiai prevencióval és rehabilitációval foglalkozó kézikönyv, amelyekből a fiatal kardiológus szakorvos jelöltek felkészülésük során rendszeresen tájékozódtak és tájékozódnak. Neve a hazai szívgyógyász kongresszusok rendszeres szervezőjeként és előadójaként, a Magyar Kardiológusok Társasága Elnöksége és a Kardiológus Szakmai Kollégium tagjaként vált ismertté az egész országban, a fiatalabb és idősebb kollégák egyaránt tisztelték, szerették.

Örök optimista

A Debreceni Kardiológiai Napok egyik életre hívója, több mint 20 éven át szervezésének motorja volt. A néhány nappal ezelőtt befejeződött 23. Kongresszus programjának összeállításában még oroszlánrészt vállalt. Tette ezt már súlyos betegen, de abban a reményben, hogy Ő is ott lehet közöttünk. Ilyen volt, örök optimista, örökké lelkesedő személyiség. Különösen fájó, hogy ezt az utolsó lehetőséget már nem kapta meg. A debreceni és magyar szívgyógyászok Pistát, a nagyszerű és megbecsült kollégát, munkatársat és barátot gyászolják és őrzik meg emlékezetükben.

- Dr. Csanádi Zoltán, egyetemi tanár, a DE KK Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója -

- Dr. Édes István, egyetemi tanár, a DE KK Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika előző igazgatója -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!