Debrecen hírei

2018.02.13. 07:28

Itt nem dézsmálják az utasok poggyászait

Debrecen - A debreceni repülőtéren biztonságban vannak a csomagok – állítja az illetékes.

Debrecen - A debreceni repülőtéren biztonságban vannak a csomagok – állítja az illetékes.

 • – Nincs arról tudomásunk, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtérre érkező vagy az innen induló utasok poggyászaiból az elmúlt években bármilyen érték eltűnt volna – jelentette ki kérdésünkre Gulyás Péter, a légikikötő földi kiszolgálásért felelős cég ügyvezetője.
 • Ezt annak kapcsán kérdeztük a szakembertől, hogy a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren az utóbbi hónapokban több utas poggyászként feladott bőröndjeiből, táskáiból egyebek mellett drága fényképezőgépeket, kamerákat, készpénzt loptak el. (Babos Tímea teniszezőt ékszereitől fosztották meg ott.)
 • A rendőrség a hétvégén elfogott két, a fővárosi légikikötőben dolgozó vecsési rakodómunkást, akiknél házkutatást tartottak, majd lopással gyanúsították meg őket.
 • Mivel a Debreceni Nemzetközi Repülőtér szigorított biztonsági területnek számít, az oda csomagokat pakoló munkásnak jelentkezőket alapos rendőrségi „átvilágításnak” vetik alá. Nem elég az erkölcsi bizonyítvány – ismertette a létesítmény földi kiszolgálásáról gondoskodó WX International Aviation Kft. ügyvezetője.

  Gulyás Péter elmondta: több műszakban, összesen nyolcan foglalkoznak a csomagok mozgatásával. A fluktuáció csekély közöttük, évek óta nagyjából ugyanazok dolgoznak ebben a munkakörben. (A budapesti Liszt Ferenc repülőtéren állítólag elég gyorsan cserélődnek a rakodómunkások.)

  Felügyelő figyeli

  A szakember arról is beszámolt, hogy Debrecenben a repülőgépek rakterébe feladott poggyászok útját kamerákkal végigkövetik. A check-in (csomagfeladás, jegykezelés) után a bőröndöket, táskákat röntgennel átvilágítják, majd azok átkerülnek a poggyászszortírozóba, végül a megfelelő járathoz szállítják. Be- és kirakodáskor a munkát rakodási felügyelő figyeli. Gulyás Péter szerint a problémamentes működés azt mutatja, hogy ez a rendszer bevált.

  Nem szükséges például a rakodók fejére kamerákat rögzíteni.”

  Az ügyvezető igazgató ennek ellenére arra kérte a repülővel utazókat, hogy nagyobb értékű tárgyakat inkább mégse tegyenek a gép gyomrába kerülő poggyászba, azokat vigyék fel a gép utasterébe, mert a fogadó repülőtereken nem biztos, hogy ilyen jó a helyzet, mint nálunk.

  HBN–OCs


  [related-post post_id="3744431"]

  [related-post post_id="3737771"]

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!