Debrecen hírei

2018.02.20. 20:12

Élethosszig tartó traumát is okozhat

Debrecen - Bizonyos élethelyzetekben leblokkolhat az egyén, amitől tehetetlenné válhat.

Debrecen - Bizonyos élethelyzetekben leblokkolhat az egyén, amitől tehetetlenné válhat.

Manapság számtalan szexuális bűncselekményt követnek el védtelen nők ellen. Február 10-én a Napló és a Hajdú Online is foglalkozott már a problémával, amikor bemutattuk Molnár Csiki Maren „Hazakísérő Telefon” kezdeményezését. Ennek az a lényege, hogy a hölgy péntek estétől vasárnap hajnalig fogadja azok telefonhívását, akik nem szeretnének magányosan sétálni a sötét utcákon, mert például halaszthatatlan útjuk van. A hölgy elmondta, hogy a telefonos szolgáltatás még tesztfázisban van, és a hívások száma csekély. Ez szerinte azért is lehet, mert még kevesen ismerik a szolgáltatást.

Inkább ismerőst…

Megkeresésünkre Dobó Dénes rendőr főhadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője is reflektált a Hazakísérő Telefon szolgáltatásra.

– Véleményem szerint, ha egy személy mindenképpen telefonálni szeretne valakivel, akkor inkább ismerőst hívjon fel. A telefonálás bizonyos esetekben elvonhatja a figyelmünket, nem biztos, hogy észrevesszük, ha valaki követ, esetleg fürkész bennünket. Emiatt lehet, hogy csak később tudunk reagálni bizonyos történésekre. Bűnmegelőzési értékét nem látjuk a „Hazakísérő Telefon”-szolgáltatásnak. Veszélyhelyzet esetén azt ajánljuk, hogy az illető a központi segélyhívószámok valamelyikét tárcsázza – hívta fel a sajtószóvivő a figyelmünket.

Lelki alkat

Megkérdeztük Csáki Andrea pszichológust és Dankó Ferenc önvédelmi szakembert is, hogy mondják el, mi a meglátásuk, és milyen tanácsokat tudnak adni az éjszakai utcán egyedül tartózkodóknak.

A pszichológus szerint a nőket érő támadások nyomot hagyhatnak a sértett félben, de az erőszak mértékétől függ, hogy feldolgozható-e a trauma.  A támadások nagy traumát okozhatnak, a zaklatás, ha egyszeri, azaz nem tartós, akkor kevésbé. A bántalmazás súlyos, akár élethosszig tartó, sokszor nem felismert, és így nem feldolgozott lelki problémákhoz vezet, amelyek elérhetik a betegség szintjét."

– Lehetséges a trauma feldolgozása, ehhez megfelelő pszichológiai segítségre van szükség. A feldolgozás folyamata, annak nehézsége függ többek közt a lelki alkattól, a bántalmazás jellegétől és súlyosságától, az elkövető személyétől, és attól, hogy a bántalmazott emlékszik-e a történtekre – tájékoztatott Csáki Andrea.

Fotó: Molnár Péter

Dankó Ferenctől megtudhattuk, hogy a támadás következtében leblokkolhat a sértett fél, ami nagyon veszélyes, hiszen akkor valójában az idegrendszerünk blokkol le. Ha bennünk van az, hogy meg kell mozdulnunk, és úgy is cselekszünk, akkor a blokkolás azonnal feloldóik. – Az önvédelmi oktatáson számtalan olyan technikát és gyakorlatot lehet elsajátítani, amelyben folyamatosan mozogni kell, így ezt megszokjuk. Egy laikus, aki nem tudja, hogyan kell egy támadást hárítani, mindenképpen meg fog hökkenni. Ha megtanuljuk, mit kell tenni, ha egy pillanatra le­blokkolunk, hogyan kell megmozdulnunk, akkor azonnal beindulnak azok a reflexek, amelyek szükségesek lesznek ahhoz, hogy a támadást hárítani tudjuk – világosított fel az eskrima-mester.

Nem mindegyik működik…

A biztonságérzetet bizonyos esetekben fokozhatja a telefonálás, az már más kérdés, hogy az konkrétan nem fog segíteni a bajba jutott személyen. – A biztonságérzet szubjektív, lelki alkattól, aktuális lelkiállapottól, az adott helyzetben korábban tapasztaltaktól egyaránt függ – mondta Csáki Andrea pszichológus. Az önvédelmi szakember pedig azt vallja, hogy amennyiben olyan hatékony önvédelmet sajátítunk el, ami nemcsak az edzőteremben, hanem minden helyzetben működik, az természetesen nyújthat biztonságérzetet.

– Edzéseken van arra lehetőség, hogy a tanult mozgásformákat teszteljük, így a jól megtanult technika mindenképpen növeli a magabiztosságot. A határozottság sugárzik rólunk, ami csökkenti annak az esélyét, hogy áldozattá váljunk. Azért azt hangsúlyoznám, hogy nem mindegy, milyen technikát tanulunk meg, hiszen van olyan, ami jól néz ki, hatékonynak gondoljuk, jól eladható, de nem minden helyzetben tudjuk alkalmazni. Azonban van olyan technika, amely tényleg működik, és mi magunk is működtetni tudjuk, azaz tisztában vagyunk a mozgásforma határaival és lehetőségeivel – hangsúlyozta Dankó Ferenc eskrima-mester.

A krízishelyzetek ellen

Általánosabban lehet beszélni arról, hogy mennyire nyújthat segítséget, stabil lelkiállapotot a telefonálás bizonyos helyzetekben. – Minél kevésbé érezzük magunkat általában biztonságban a világban, minél inkább érezzük úgy, hogy a világ veszélyes hely, ahol bármikor védtelenné és tehetetlenné válhatunk, annál inkább érezzük a szükségét bármilyen hasznos vagy annak vélt segítségnek – emelte ki Csáki Andrea.

Az eskrima-mesterhez járnak olyan személyek, akiket ért már támadás, de nem ők vannak többségben. Sokan inkább a megelőzés érdekében keresik fel, hogy megtanulják, mit kell tenniük egyes krízishelyzetekben. – A hölgyek esetében vannak olyan technikák, amelyeket magasságuk, erőviszonyuk miatt nem mindig tudnak maximálisan alkalmazni. Így egyénre szabjuk a mozgásformákat, hogy mindenki kellőképpen tudja hárítani az esetlegesen őt ért támadásokat – zárta gondolatmenetét Dankó Ferenc.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!