Debrecen hírei

2013.01.04. 16:08

„Szénszünet” végén a Debreceni Egyetem

Debrecen - Bár év végén mindig lelassul az élet a Debreceni Egyetemen, a mostani, forráselvonás miatti, december 22-től január 6-áig tartó kényszerszünet egészen más működést jelentett.

Debrecen - Bár év végén mindig lelassul az élet a Debreceni Egyetemen, a mostani, forráselvonás miatti, december 22-től január 6-áig tartó kényszerszünet egészen más működést jelentett.

Míg egyébként a vizsgáztatás vagy a könyvtár működése része az ünnepek körüli időszaknak, ezúttal bezárták az épületeket (beleértve a főépületet, de az agrár vagy a műszaki képzés helyeit is), 10-11 fokra kapcsolták le a fűtést és a dolgozók szabadságra mentek, kivéve természetesen a kollégiumokat és a betegellátó egységeket – tudtuk meg dr. Fábián Istvántól, a DE rektorától.

– Azokban a laboratóriumokban, ahol például sejttenyészethez vagy hosszabb kísérletekhez szükség volt rá, biztosítottuk a megfelelő feltételeket. A rektori és dékáni hivatalokban ügyeletet tartottunk, az alkalmazottakat szabadságoltuk, bár ahogy a kollégákat ismerem, sokan közülük otthon is dolgoztak – jegyezte meg a rektor.

A vizsgáztatás a kollégiumok közösségi tereiben, termeiben vagy a Klinika oktató helyiségeiben zajlott, lényegesen korlátoltabb számú lehetőséget nyújtva a diákoknak a megszokottnál. Jövő héten az egyetem vezetősége összegzi, mennyi számonkérést sikerült elvégezni és mennyit kell pótolni.

– Úgy becsüljük, mintegy 150-180 millió forintot sikerült megtakarítani, elsősorban a fűtés minimalizálásával, kis részben a világítás és egyéb szolgáltatások igénybevételének elmaradásával. Ez úgy ötöde az állam által zárolt összegnek – mondta Fábián István. – Bár anyagilag hozott megtakarítást a leállás, úgy vélem, a felsőoktatásnak nem az ilyen takarékoskodásról kellene szólnia, az egyetemnek az év 365 napján működnie kellene. Nem szeretném, ha arra kényszerülnénk, hogy megismételjük a kényszerszünetet, de ez nem rajtunk múlik.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!