Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.09.23. 12:39

Avastető: út épül? Ellenkezőleg.

<p>Miskolc - Olvasóink ajánlották figyelmünkbe az Avastetőn folyó munkát. Úgy gondolták: utat építenek.</p>

Számos cikkben foglalkoztunk annak idején az Avastetőre tervezett úttal. Nem túlzás: össznépi felháborodás kísérte az ötletet. Levelek és telefonhívások áradtak az Észak szerkesztősébe, az Észak-Agorára, a BOON-ra. ÉM-vitát is szerveztünk a témában. Egyébként az út megépítéséről a miskolci közgyűlés döntött – még 2003-ban –, és aligha tévedünk, ha azt mondjuk: a civil tiltakozás hatására (is) lett keskenyebb a tervezett út. Mostanra olyan keskeny, hogy nincs is. Hogy lesz-e valamikor? A kérdés költői.

"Kitalálták"

Munka viszont folyik ott, ebben nem tévedtek olvasóink. Ám ami történik, a legkevésbé útépítés. Ezt elmondták az önkormányzatnál, és megerősítette a munkák szakmai irányítója, dr. Ringer Árpád, a Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi docense. Akik tudják, ki ő, „kitalálták”, mi is folyik az Avas tetején.

Dr. Ringer Árpád nevéhez fűződik az a feltárás, amely során több tízezer éves őskőkori kovabánya került elő. Olyan szenzáció volt ez a lelet, „amire” bemutatóhelyet épített volna Miskolc. Ez lett volna az egyik büszkesége az Európa kulturális fővárosává avanzsáló Miskolcnak. Ha...

Egyelőre nincs szó arról, hogy a bányát, egyben a különleges kovamegmunkálást bemutató avastetőti létesítményt (régészeti parkot) bárki is megépítené. Mint ahogy az utat se.

Dr. Ringer Árpád elmondta: minthogy a feltárás egyelőre nem folytatódik, a törvényi előírásoknak megfelelően az ásatási területet fedni kell. Természetesen a földben levő értékek megőrzése, megvédése céjából. Néhány hétig tartanak a munkák, amelyeket az önkormányzat finanszíroz. (Pontos összeget nem hallottunk, de tudomásunk szerint néhány millió forintba kerül a kötelezően elvégzendő munka.)

- Szabados Gábor -

Észak, 2005. április 12.

„Az út egyébként a tervezett 6 méteresből 4 méteres lesz, s kockakővel rakják le. Mellette védőtetővel befedve mutatják be az érdeklődőknek a régészeti leletet. Mert Rudolf Mihály (építész, ő és csapata készítette a történelmi Avas rendezési tervét) szerint ennek a léte vétózta meg az út megépítését. A sétányra lépcsősor vezet fel a Perczel Mór utcáról, azon mentőn, tűzoltóautón kívül más autó nem közlekedhet. Így, bár csorbultak az eredeti tervek, a régészeti park miatt talán még örömmel le is tudunk mondani az útról – jegyezte meg az építész. Az azonban még mindig bántja, hogy az Avas egyes részei (a Mélyvölgy, a Csáti sori terület) nem lesznek busszal megközelíthetők. Annak ellenére sem, hogy a tervek szerint a kilátó-végállomásig járó buszok valamelyike valóban a kilátóig fog majd közlekedni...”

A paleogeográfus

Dr. Ringer Árpád tanszékvezető egyetemi docens fő területe az őstörténeten belül elsősorban a középső-paleolitikum óvilági problémáinak vizsgálata, a felső-paleolitikum művészetének és hiedelemvilágának, illetve az őstörténet kronológiai, paleogeográfiai, paleoökológiai kutatása.

 

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!