Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.05. 09:11

Szökőkutak Miskolcon: látványosság helyett fürdőhely?

<p>Miskolcot járva ebben a nagy hőségben gyakran láthatjuk, hogy a város szökőkútjaiban sokan megmártóztatják kezüket, lábukat, olykor még fürdenek is.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Szökőkutak Miskolcon: látványosság helyett fürdőhely? 2008.07.05."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Sz_k__337_kutak_Miskolcon__l_tv_nyoss_g_hel/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szökőkutak Miskolcon: látványosság helyett fürdőhely? 2008.07.05." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Városgazda Kht. kihelyezett táblákat a miskolci szökőkutaknál, miszerint a víz, vegyszerrel van kezelve, de ez nem veszi el a fürdőzők és hűsölni vágyók kedvét. Igaz, ezek a figyelmeztető táblák nem is a fürdőzők ellen lettek kitalálva, hanem hogy még véletlenül se igyanak az amúgy erre alkalmatlan vízből. Így a fürdeni vágyókat nem is riasztja el a vegyszeres víz, és vannak, akik nap, mint nap ezt a fajta "tisztálkodási" vagy hűsölési formát választják.

Lehet, hogy a "Nem ivóvíz! Vegyszerrel kezelve” tábla mellé a "Fürdeni Tilos" táblát is ki kellene rakni a szökőkutakra, hátha ez eredménnyel járna.

Valószínűleg, addig, amíg a szökőkutakban lesz víz, és nem felügyelik jobban, hogy ki mit csinál a környékén, vagy éppen benne, ne várjunk eredményt egy egyszerű tábla kihelyezésétől. Igaz, most még tábla sincs. Utánajártunk a Városgazda Kht-nél, hogy milyen veszélyeket rejt az esetleges fürdőzés, amire azt felelték, hogy nyálkahártya gyulladást és bőrviszketést okozhat a vegyszeres víz.
Ezért nem csak hogy szigorúan tilos fürdésre használni a szökőkutakat, nem is ajánlatos a vízzel való érintkezés.

Volt alkalmunk megtekinteni többek között a Tizeshonvéd utcánál található szökőkutat, melynek kinézete és állapota minden téren hagyott kívánni valót maga után.

Már messziről láthatóak voltak a benne pancsoló gyerekek, ám mikor közelebb értünk, akkor lepődtünk meg igazán. A szökőkút vize sötétzöld színű volt az algától, szemét (székláb, műanyag palack) úszkált a tetején. Ez már magában is elég szomorú látvány volt, de ezt csak tetézte az, hogy a gyerekek ebben fürödtek…
Elmondásuk szerint napi rendszerességgel kijárnak ide, itt tisztálkodnak, pancsolnak. Tudják, hogy nem szabad inni a vízből, mert vegyszer van benne, de a fürdésben ez láthatóan nem jelent akadályt számukra.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!