Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.19. 20:42

Mindig felkészülten lép színpadra a száztagú

<p>Miskolc - Látványban sem szenvednek hiányt a 100 Tagú Cigányzenekar miskolci koncertjére látogatók.</p>

A 100 Tagú Cigányzenekar tagjai már semmin sem lepődnek meg. Az ember azt hinné, hogy egy világszínvonalon jegyzett zenészekből álló együttes „kényeskedve” válogatja meg azokat a helyszíneket, ahol egyáltalán fellép, de mint Farkas Nándortól, a zenekar menedzserétől – s a száztagú fellépéseit szervező egyesület főtitkárától – megtudtuk, akármilyen mostohának is tűnnek eleinte a körülmények, a muzsika képes feledtetni azokat. Példaként a februárban megtartott kassai koncertjüket említette, ahol hatezer ember előtt játszottak a szabad ég alatt. A szervezők hőlégfúvókkal igyekeztek a külső, forralt borral és más alkoholos holmikkal a muzsikusok belső hőmérsékletet emelni, nem sok sikerrel.

A „dermedtséget” azonban sikerült oldani, a zenekar még elgémberedett újakkal is akkora hangulatot teremtett, hogy a hideg ellenére sem akart elmenni a közönség. Farkas Nándor ennek legfőbb okát abban látja, hogy az együttes mindig „felkészülten” lép színpadra, ez pedig nem csak azt jelenti, hogy a műsorukat hibátlanul adják elő, hanem azt is, hogy igazodnak a helyi viszonyokhoz.

Beszélgetésünkkor a főtitkár éppen Szerbiából érkezett haza, ahol hamarosan fellép a száztagú, s a helyi rajongókat arra kérték, hogy a koncertre vigyenek magukkal egy szál gyertyát a közelmúltban, 72 éves korában meghalt Saban Bajramovic, a szerb cigányzene királyának emlékére, mert a zenekar néhány számot kimondottan az emlékezésnek kíván szentelni. (Ha valaki ismeri a balkáni cigányzene sajátosan recsegős, kimondottan fémfúvósokra építő hangzásvilágát, az legfeljebb csak elképzelni tudja, miként fognak szólni ezek a „kemény” dallamok a száztagú előadásában, ahol az egyetlen fúvós a klarinét, aminek kimondottan lágy, behízelgő tónusa van.) Szerbia után a Baltikum követezik, ahol a ráadások alkalmával a helyi népszerű zeneszámokat játssza majd a zenekar. Hogy milyen meglepetéssel készülnek a július 5-ei miskolci koncertre, a főtitkár nem árulta el, mint mondta, ezt mindig remek érzékkel választja ki a főprímás, Lendvai Csócsi József.

A miskolci koncertre ellátogató közönségnek az előadást szervező Rendezvényiroda Kft. is különleges élményt kíván nyújtani, ezért olyan profi fény és színpadtechnika teszi a koncertet színesebbé, amilyenre a száztagú fellépéseinek során eddig még nem volt példa, pedig az ország leghíresebb cigánybandája játszott már a Gipsy Kinggel, Shakirával, míg az itthoni sztárok közül például Zámbó Jimmyvel vagy Szentpétery Csillával. Előre koreografált fényeffektek, 12 négyzetméteres LED-fal, háromszintes színpad, a legmodernebb hangtechnika, csak hogy néhányat említsünk a sorból. Egyébként a miskolci fellépés után is újdonsággal kísérletezik zenekar, a Budapest Klezmer Banddel fognak színpadra lépni, már folyik a sajátos hangzásvilágú zsidó dallamok cigányzenekari adaptációja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!