Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.07. 06:18

Milliárdokra rúgnak a közüzemi tartozások Borsodban

<p>Több milliárd forint közüzemi díjtartozás halmozódott fel az egyes szolgáltatóknál B.-A.-Z. megyében. Utánajártunk melyik szolgáltatónak mennyivel tartoznak a lakosok, valamint a vállalkozások, vállalatok.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-kozuzemi-szamlak.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/szamlazas-fizetesi-kotelezettsegek/cn/boon-news-em_01-20080306-044104"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Számlázás, fizetési kötelezettségek</B></A> [.pdf - 80KB]</p>

A nyilvántartások szerint a lakosságnak nagyobb az adósságállománya, mint a cégeknek; előbbiek körében vannak olyanok, akinél a ki nem fizetett közüzemi számla meghaladja az egymillió forintot. Ilyen háztartásból tízet tart számon a Miskolci Vízművek (MIVÍZ) Kft. Ezeket bírósági úton hajtjuk be – tájékoztatott Szűcs Andor gazdasági igazgatóhelyettes, aki azt is elmondta: a teljes kintlévőségük 1 milliárd 249 ezer forint, ebből közel 820 millió forint, ami határidőn túli. A lejárt határidős tartozásokból a lakossági rész 471,9 millió forint, a többi vállalati. Utóbbinál a legjelentősebb összeget három felszámolás alatt álló cég egy évet meghaladó tartozása adja, ami együttesen 133,4 millió forint. Elmondta, a lakosok többsége néhány tízezer forint elmaradással rendelkezik, jóllehet több olyat is találni közöttük, akiknek a jogszabály szerint már korlátozhatták volna vízellátását, ugyanis tartozásuk meghaladja a 90 napot.

Ugyanilyen helyzetben volt a TIGÁZ is, amikor kikapcsolási akciót indított tavaly nyáron. Akkor valamennyi 3 hónapon túli tartozással rendelkező ügyfélnél elzárták a gázt, köztük több olyannál, aki már egy éve nem fizette a díjat. Azóta rendeződni látszanak a tartozások.

A TIGÁZ-nál a lakossági tartozás most 600 millió forint. Győrösi Pál, a társaság PR-főmunkatársa megfogalmazta, ez az összeg a miskolci területi egységre vonatkozik, ami gyakorlatilag egész Borsodot lefedi.

2,2 millióval tartozni

Valamivel több mint 723 millió forint a távhőszolgáltatásból eredő vevőkövetelése a Miskolci Hőszolgáltató (MIHŐ) Kft.-nek a tavaly év végi adataik szerint. Ebből 673,8 millió forintot a lakosság (9289 tartozó) halmozott fel és 49,2 millió a közületi (150 vállalkozás) tartozás. Mátrai Lajosné, a MIHŐ gazdasági és megbízott értékesítési igazgatóhelyettese kérdésünkre elmondta, a legnagyobb összegű, egyetlen lakossági fogyasztónál felhalmozott kintlévőségük 2,2 millió forint. Ezt a tartozás egy önkormányzati tulajdonú lakásban élő felhasználónál keletkezett, aki 2001. január hónaptól nem fizette be egyetlen távhőszámláját sem. Mátrai Lajosné megjegyezte: ez a tartozás kirívóan magas és nem jellemző a felhasználókra.

Nem mondták

Az Elmű-Émász csoport arra hivatkozva, hogy ezek bizalmas adatok, nem adott ki konkrét számokat kérésünkre. A tartozásokról csak annyit közöltek, hogy a lakosság nem halmozott fel jelentős adósságot, bár az energiaárak drágulásakor ennek mértéke kismértékben emelkedett.

A távhő a legtöbb

A Tiszaújvárost (víz, szennyvíz esetében további három települést) ellátó TiszaSzolg 2004 Kft.-nél – a tavaly év végi adatok szerint – 120 millió forint a kintlévőség. Ebben a távhő, a víz- és szennyvíz-szolgáltatás, valamint a hulladékszállítás díjfizetésének tartozásai vannak, de 85 százalékát a távhőszolgáltatást érintő hátralék teszi ki. Hegedűs György szerint a miértre egyszerű a válasz. Hármat is mondott belőle.
– Egyik ok, hogy a távfűtés, és a gázszolgáltatás esetében a támogatási rendszer átalakításával kevesebben jutnak támogatáshoz és annak mértéke is kisebb. A másik, hogy nőttek az energiaárak, ráadásul sokkal nagyobb mértékben, mint a lakossági jövedelmek. És harmadrészt, a Tigáznak, Émásznak fizetni kell, mert ezek a szolgáltatók kikapcsolnak, míg nekünk a családi házak esetében könnyebb a mozgásterünk, de társasházaknál nem, mivel ott egyetlen tartozó miatt nem korlátozhatjuk mások ellátását. Jóllehet az Észak-magyarországi Regionális Vízművek a napokban az egyik sajószentpéteri társasházban 5 nemfizető ügyfél miatt az egész ház vízellátását korlátozta. Bár mint azt magyarázták: itt notorikusan elmaradnak a díjbefizetések.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!