Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.20. 15:53

Támogató nyilatkozatot tettek a kutatók

<p>Miskolc - A bükkábrányi ősfalelet kapcsán a velencei, a COST által szervezett tanácskozásra meghívták a Herman Ottó Múzeum két munkatársát.</p>

Bánfalvi Ferenc, főrestaurátor és Veres jános, vezető régész ismertette – a szaksajtóból már értesült közönség előtt – a lelet megtalálásának körülményeit, a konzerválás koncepcióját. A külföldi kollégák nagy érdeklődés mellett számos tapasztalatukat is megosztották a szakértőkkel, melyet a a lelet megóvásban hasznosítanak majd. A tanácskozás résztvevői nyilatkozatot adtak ki a régészeti felfedezéssel kapcsolatban.

"Értesülve a bükkábrányi leletről, mely a 16 darab, a természetes környezetben rendkívüli módon, több mint 7 millió éven keresztül konzerválódott miocén kori mocsári ciprus törzset tartalmaz alulírottak kijelentik, hogy ez egy kivételes felfedezés.
Miután informálódtunk az első vizsgálatok előzetes eredményeiről, úgy gondoljuk, hogy a felszínre került fák tekintve az anyaguk ritka és kiváló állapotát, mely a biológiai integritás jeleit mutatja 7 millió év után is, hatalmas tudományos jelentőséggel bírnak. Meg vagyunk győződve arról, hogy közös felelősségünk e távoli múltból származó örökséggel kapcsolatos ismeretek gyarapítása a lelet jelenlegi állapotában való lehetőség szerinti kozerválásával, a lehető legtöbb tudományos információ összegyűjtésével és azok a lehető legalaposabb dokumentálásával a jelen és a jövő generációk érdekében ... "

A COST-ról

A COST együttműködést 1971 novemberében 19 ország részvételével hozták létre abból a célból, hogy összhangba hozzák európai szinten a nemzeti támogatottsággal folytatott műszaki és tudományos alapkutatásokat. A COST rugalmas alapelvei segítségével nemzeti kutató intézetek, egyetemek, ipari vállalatok kutatási tevékenységét összehangoló akciókat kezdeményezett.. Az együttműködés az Európai Bizottság és Tanács támogatásával működik. A COST akciókban elsősorban egyetemek, kutatóintézetek és kisebb mértékben iparvállalatok vesznek részt. A közös kutatás eredményei általában a részt vevő országok által szabadon felhasználhatók.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!