Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.19. 10:06

Kényszerpályán Miskolc – mint a villamos

<p>Az egyik „ős” agorást, Jurecz László Miklóst kérdeztük. A fórumról, annak remélt hasznáról. Annak kapcsán, hogy számvetés félét készítettünk az Észak-Agora Miskolcról.</p>

Az egyik „ős” agorást, Jurecz László Miklóst kérdeztük. A fórumról, annak remélt hasznáról.
Le a kalappal az előtt, aki kitalálta – ez a tömörített véleménye Jurecz László Miklósnak az Észak-Agoráról. (Biztosítjuk, hogy átadjuk a gratulációt az anyalapnak, ami Vorarlbergben jelenik meg.) László úgy látja, hogy az Észak-Magyarországnak, mint a lista üzemeltetőjének aranybánya, számos olyan információt kap meg első kézből, ami után egyébként sokat kellene loholni. (Igazat adunk neki.) Mint mondja, az Agora a lista tagjainak könnyen elérhető, korrekt fórum a megnyilvánulásra, ahol szavainknak súlyuk van.

Verni a vasat

Arra a kérdésre, hogy mely ügyekben kell(ett volna) jobban vernünk a vasat, így felel: „Mindegyikben, és egyikben sem. Manapság a kellemetlen ügyeknek külön elfekvőjük van. Nálunk szerencsésebb országokban egyszeri megjegyzés az Agorán máris reakciókat és cselekvést váltana ki az illetékesekből, nálunk többszöri, nyomtatásban megjelent problémafelvetésre sem képesek érdemben reagálni. Nem hiszem, hogy a publicitás hiánya a gond. Inkább az, hogy ebben az országban következmény nélkül lehet hülyeségeket beszélni, cselekedni, dönteni.”
Lát-e konkrét eredményt? – kérdeztük.
Lát. Apró, de azért nem lényegtelen dolgokban. Mint fogalmaz, tart tőle, hogy a nagy ügyek tekintetében még évekig kényszerpályán mozog a város. Hozzáteszi: „Talán annyit elértünk, hogy egyes funkcionáriusok már ráébredtek, hogy a pozíció elnyerésével nem lettek automatikusan félistenek.”

Szívügyek

Szívügyeiről is kérdeztük. Mik azok?
Például a közlekedéspolitika, legyen szó akár az MVK-ról, akár az útépítésről, útfenntartásról, parkolásról. „Itt sajnos nem számolhatok be különösebb eredményekről, úgy tűnik, ez a szegmens éppúgy kényszerpályán mozog, mint a villamos” – mondja.
Büszke rá, hogy legalább részben sikerült megmenteni a tapolcai bencés kolostort. A Barlangfürdő picit ráépült, picit leharapott belőle, de most már nem lehet azt mondani, hogy nincs is ott semmi. A műemlékek és a régészeti lelőhelyek kérdésében szerinte nincs helye vitának: a már meglévő értékekhez kell igazítani az újat, és nem fordítva. A 800 éves bencés kolostor nem fog odébb menni 100 méterrel, mert a fürdő oda akar építkezni, a Diósgyőri vár sem lesz nagyobb, hogy a koncertközönség beférjen, sőt, az Avasi templomból sem lesz vasbeton üvegpalota, hogy stílusában illeszkedjen a mellé épülő szállodához.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!