Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.07. 08:15

Betegétkeztetés: ,,Pocsékolni nem fogunk"

<p>Miskolc - December 1-től országszerte új előírások vonatkoznak a betegétkeztetésre. Amikor hétfőn a B.-A.-Z. Megyei Kórházban jártunk, még számos kérdés tisztázásra várt. Mi történt azóta? <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-korhaz-nem-hizlalda/cn/boon-news-em_01-20071203-043429"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>betegétkeztetés</B></A></p>

A betegétkeztetés javított változatának tesztidőszakát éli a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Oktatókórház.

December 1-től orszgászerte új előírások vonatkoznak a betegétkeztetésre. Amikor hétfőn a megyei kórházban jártunk, még számos kérdés tisztázásra várt.

Mi történt azóta?

- A kórházunk vállalkozással végezteti az étkeztetést, így a színvonaljavítást az Eurest Kft.-től várjuk, s ennek ténylegesen felmerülő költségeit fedezzük. Az egyeztetések során abban maradtunk, hogy folyamatosan teszteljük a rendszert - vetette előre Cziglér László gazdasági igazgató. - Úgy gondolom, 3 hónapon belül kialakul a végleges változat. - A folyamatos figyelésre azért is szükség van, mert pazarolni nem fogunk. Jelezték például, hogy van olyan osztály, ahol minden betegnek napi másfél liter ásványvizet kértek, s most ott hányódnak a félig telt műanyag palackok.

Beteg, dupla teával

S hogy mit érzékel a változásból a beteg? Az ivóvízen felül eddig biztosított, személyenkénti 3 deci tea akár a duplájára nőhet, emellett legalább fél liter szénsavmentes ásványvíz is igényelhető. A normál és könnyű vegyes étrendben részesülők kétféle menüből, azaz egyféle leves mellett kétféle másodikból választhatnak. Az igénylést előző nap jelentik a kft.-nek, esetleges módosítást az adott nap reggelén fél 9-ig fogadnak el (ha például beindul a szülés, hiába választott előző nap székelykáposztát a kismama, szülés után már csak pépeset ehet). Új elem a kisétkezés, amit az ebéddel szállítanak az osztályokra, de 3 óra körül osztanak ki. Kezdetben ez leginkább valamilyen gyümölcs lesz, majd müzliszelet, kefír, jughurt, tejföl, túrórudi bővíti a választékot. Változott az egy napon belüli energiatartalom eloszlása is: nőtt a reggelié és az ebédé, s csökkent a vacsoráé.

Kapcsolódó cikkek:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!