Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.10.31. 15:54

Komplex parkolási rendszer Miskolcon

<p>Miskolc - ...mindenki szeret közelebb kerülni autójával úticéljához, másfelől senki nem szeret autókat kerülgetni egy szép belvárosi környezetben sétálgatva...</p>

„Kocsirengeteg” a belvárosban

Miskolcon az autók számának növekedése együtt jár a belvárosi parkoló területek csökkenésével, hiszen a szabad területeket, az úgynevezett grundokat – a város fejlődésével párhuzamosan – beépítik.

A parkolóhelyek jelentős növelésére tehát mindenképpen szükség van, annál is inkább, mert a forgalomszabályozás egyik fő célja, hogy az autótömeget a zsúfolt utcákból a garázsokba, parkolóházakba terelje.

Ez nem helyi jelenség. Európaszerte problémát jelent a gombamód növekvő autódzsungel elhelyezése és a belvárosi, gyakran történelmi városrészek járműmentesítése.

Két teljesen érthető érdek csatája ez: egyfelől mindenki szeretne minél közelebb kerülni autójával úticéljához, másfelől senki nem szeret autókat kerülgetni egy eredendően szép belvárosi környezetben sétálgatva.

„Szigorú” példák

Tőlünk nyugatabbra sok helyen radikális döntéseket hoztak a városkép autómentesítésére. A történelmi, műemlékekben gazdag belvárosi részektől messze, nagyszámú férőhelyet biztosító óriásparkolókat létesítettek, ahonnan tömegközlekedési eszközökkel, biciklivel vagy gyalogosan közelíthetik meg a belvárost.

Hollandiában köztudottan kerékpárokkal orvosolták a belvárosi közlekedést, ráadásul azok tömeges elhelyezésére sem kellett hatalmas összegeket pazarolni. Igaz, sosem tartják be a bicikliparkolás szabályait így ott autók helyett azokat kell kerülgetni…

Akad néhány olyan példa is, ahonnan egyszerűen kitiltották az autókat. Az ilyen úgynevezett "car-free zone" helyeken, nem csupán a parkolás, de még a behajtás is engedélyhez kötött, így szinte minden utcán úgy korzózhatunk, mintha egy múzeumban sétálnánk.


Koppenhága, Strogen (belváros)

Miskolc az „aranyközép”

A borsodi megyeszékhely szabályozása távol áll a nyugati példák szigorú autómentesítéseitől. A gyalogosokat és a kerékpárforgalmat is szem előtt tartva igyekszik parkolási lehetőséget biztosítani a belvárosban parkolni szándékozók számára is.

Miskolc város felszíni közterületi parkolási rendszerének üzemeltetője a Régió Park Miskolc Kft. A társaság folyamatosan fejleszti, korszerűsíti a parkolási rendszert; szabályozza a gépjárműforgalmat, amellyel hozzájárul a városlakók életminőségének javításához.

A cél az, hogy a rendszer - folyamatosan növekvő gépjárműpark mellett is - megfelelően lássa el feladatát, azaz a túlzsúfolt és erősen szennyezett belvárosi környezetet tehermentesítse.

A társaság, tekintettel a megnövekedett igényekre, parkolóházak, mélygarázsok építésével, működtetésével is bővíteni kívánja az elérhető parkolóhelyek számát.

Parkolás és Séta
A fejlesztések egyik fontos célja, hogy a megépülő parkolóházakkal megvalósuljon a városban az ún. „P + S rendszer”, azaz Parkolj! a legközelebbi parkolóban, és Sétálj! a belvárosban.

Belvárosi „kavicsos” parkoló

Mint azt bizonyára a legtöbben észrevették, egy időre építkezési területté változott a sokáig csak belvárosi "kavicsos" parkolónak becézett, nem túl esztétikus látványt nyújtó terület.

A gödrökkel tarkított, kopár foltként tátongó beépítetlen tér, régóta várta hogy szebb, praktikusabb formában szolgálja a várost. A hónapokig tartó, speciális eszközöket és különleges technológiákat igénylő átváltozás a végéhez ért, és hamarosan kitárhatja kapuit a nagyközönség előtt…


A képre KATTINTVA teljes felbontásban látható !!!

A Régió Park Miskolc Kft. első mélygarázsáként felépült komplexummal a Művészetek Háza mögötti területen, újabb 167 fedett parkolóhely létesült.

A Belvárosi Mélygarázs két szinten kínál biztonságos, kulturált parkolási feltételeket az autóval, motorral vagy éppen kerékpárral közlekedők részére. A társaság tervei szerint elektronikus kijelző tájékoztatja majd a parkolni szándékozókat az üres helyek számáról.

A parkolóházakkal kibővített komplex parkolási rendszerben számos fizetési mód (automata, bérlet, mobiltelefon, chip-kártya), bérletkonstrukció illetve perc alapú számlázás teremt rugalmas feltételeket a közlekedők számára.

Kapcsolódó linkek:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!