Állatvilág

2019.01.26. 17:07

Hobbi lett a gyermekkori érdeklődésből

Hajdúböszörmény - Dávid a madártartást szakirodalomból, illetve más madártenyésztőkkel beszélgetve sajátította el.

Hajdúböszörmény - Dávid a madártartást szakirodalomból, illetve más madártenyésztőkkel beszélgetve sajátította el.

Már gyermekkorától kedveli a madarakat Balogh Dávid. A hajdúböszörményi születésű fiatalember fejében először öt évvel ezelőtt fordult meg a gondolat, hogy állatszeretetét hobbivá nemesíti, de a megvalósításhoz nem régen lettek adottak a feltételek.

– Az egyik születésnapomra kaptam egy hullámos papagájt, onnan datálódik a tenyésztés iránti érdeklődésem – tér ki a kezdetekre Dávid. – Egyelőre kicsiben hobbiszinten, de egy éve foglalkozom madártenyésztéssel. Összesen 21 darab madaram van 7 fajtából, szám szerint 2 pár hullámos papagáj, melyből az egyik párnak 5 fiókája született nemrég, 1-1 pár törpepapagáj, rizspinty, zebrapinty, 4 vadas színű kanári, valamint 1-1 nimfapapagáj és Pyrrhura hypoxantha papagáj.

Órákat tölt velük

Dávid a madártartást autodidakta módon sajátította el, olvasott szakirodalmat, illetve más madártenyésztőkkel beszélgetve lesett el trükköket, fogásokat. Az egyik melléképületben alakított ki helyet a kedvenceinek, ott az állatok kellemes környezetben tölthetik a mindennapjaikat.

– Úgy alakítottam ki az etetési rendszert, hogy legalább három napig kitartson az adagolt élelmiszer, mivel a munkám miatt időnként távol vagyok otthonról. De amint hazaérek, mindig legalább egy-másfél órát eltöltök a madarakkal. Nagy tételben, 10 kg-os zsákokban szoktam vásárolni élelmet, ami mindegyik fajnak egyedileg összeállított mix. A 7 fajta madárnak 3 különböző összeállítású magkeveréket adok. A magok mellett szoktak kapni fürtös kölest, gyümölcsöket és zöldségeket is fajtól függően. Ezek költsége nem annyira horribilis, mivel 30 kg mag és egy zsák fürtös köles kerül 15 000 forintba, ez a mennyiség viszont 4-5 havi adagnak megfelelő. Egy hónapban háromszor takarítom a ketrecüket, az itatót, etetőt pedig minden étkeztetésnél kitisztítom – részletezi.

Énekel, de nem kanári

A hullámos papagájokról tudvalevő, hogy képesek kimondani emberi szavakat, sőt akár mondatokat is, melyeket a tévhittel ellentétben – miszerint ez csupán hangutánzás volna – megért, és a megfelelő helyzetekben alkalmazni is tud. Nemcsak a hímek képesek a beszédre, igaz, közöttük gyakoribb a tehetséges példány, de a tojók is megtanulhatnak beszélni. Minél fiatalabb korukban kezdenek el velük foglalkozni, annál nagyobb esély van a sikerre.

– Imádom nézni és hallgatni a madaraimat, kikapcsol, ha velük foglalkozom. Én is tanítgatok egy fiatal hím papagájt: beszélek hozzá, napközben pedig sorozatokat „néz”, hogy szokja az emberi beszédet. Egyelőre várat magára a látványos előrehaladás, de bízom benne, hogy a kitartás meghozza az eredményét. Érdekességként mondom, hogy az egyik rizspintyem tudja utánozni a kanárik énekét. Először a barátnőm szólt, hogy szerinte a rizs­pinty énekel, de nem hittem neki, mivel erről sehol nem találtam feljegyzést. De másnap már én is szembesültem vele, hogy miközben mind a négy kanári csendben van, mégis szól az ének. További terveim között szerepel minél többfajta madár tartása, nagy vágyam, hogy legyen egy jákópapagájom. Róla azt kell tudni, hogy az egyik legokosabb fajta madár, és jól el tudja „sajátítani” az emberi beszédet – mondta el Dávid.

MSZ


A hímek gondoskodnak a tojóról

A hullámos papagáj tenyésztésével kapcsolatban fontos, hogy legyen nekik a ketrecben egy odújuk, amiben majd költhetnek. Tíz hónapos koruktól ivarérettek, és a lágyeleség etetésével indul be a tojásképződés, mivel szimplán csak magokból nem kapják meg az ehhez szükséges, elegendő tápanyagokat. Ez a következőkből áll, bárki elkészítheti otthon is: alma, sárgarépa, keményre főtt tojásfehérje keveréke összeturmixolva. A lágyeleség etetésétől számított 2 hét után már el is kezdenek tojni, amennyiben meg van termékenyítve a tojó, s összesen 4-6 tojást rak. A költési idő 17-18 nap, ekkor bújik ki az első fióka, utána 1-2 naponta sorban a többi is, amilyen sorrendben a tojásokat tojta. Érdekesség, hogy a tojó nem hagyja el az odút a költéstől kezdve addig, amíg a fiókák el nem kezdenek tollasodni. Eközben a hím végig gondoskodik a tojóról, mindvégig bejár az odúba etetni őt, később a fiókákat is. A fiókák csupaszon és zárt szemmel jönnek világra, napról napra egyre tollasabbak lesznek. Körülbelül 3 hét múlva repülnek ki az odúból először, ekkor kezdenek el önállóan enni és inni tanulni. Amint maguktól is esznek és isznak, onnantól már el lehet őket választani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!