Zene

2018.07.17. 09:13

Szivárványosan színes zenei repertoár

Debrecen - Szivárványosan színes repertoárt hallhattak Debrecenben az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának koncertsorozatán az érdeklődők, többek között Jozef Lupták szlovákiai zeneszerző és gordonkaművész saját kompozícióit, valamint Dobri Dániel darabjának ősbemutatóját.

Debrecen - Szivárványosan színes repertoárt hallhattak Debrecenben az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának koncertsorozatán az érdeklődők, többek között Jozef Lupták szlovákiai zeneszerző és gordonkaművész saját kompozícióit, valamint Dobri Dániel darabjának ősbemutatóját.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tizennyolcadik alkalommal megrendezett nyári mesterkurzus- és koncertsorozat művésztanáraitól egyedülálló érdekességeket hallgathattak a Zenés esték a Nagyerdőn hangversenyek látogatói.

A július 16-i gordonka és ének gálán Jozef Lupták szlovákiai zeneszerző és gordonkaművész különleges hangulatú saját kompozíciói, Dobri Dániel darabjának ősbemutatója, valamint Tóth Péter kortárs zeneszerző művei is felcsendültek. Az est előadóművészei: Jozef Lupták gordonkán, Bátori Éva ének, Szatmári Zsolt klarinéton, illetve Sarkady Katalin és Anducska Katalin zongorán.

Bátori Éva – az ének mesterkurzus vezetője – elmondta, mennyire fontosnak tartják, hogy az ifjú kortárs zeneszerzők lehetőséget kapjanak műveik bemutatására. Ennek szellemében az idei évben a Kortárs Zenei Énekverseny Petrovics Emil Emlékére verseny résztvevői Petrovics Emil művei mellett kortárs zeneszerzők darabjait is választhatták, ezzel támogatva az ifjú szerzők munkájának megismerését.

Július 17-én rendezték meg a rezes gálát, amelynek széleskörű repertoárját rendszeres vastapssal értékelte a közönség. Igazi csemegét jelentett Tekula Endre barokk kürt játéka, valamint a Kelemen Csaba által játszott Takemitsu-darab, amelyben az újból és újból visszatérő szordínós játék különlegességét figyelhette meg a hallgatóság. Emellett Horváth Bence virtuóz trombitajátékával és Káip Róbert gyönyörű hangszínű harsona előadásával nyűgözte le a nézőket. Gyakran háttérben maradnak, mégis kulcsfontosságúak a zongorakísérők: Mogyorósi Éva, Richter Edit és Váradi Judit.

Kelemen Csaba elmondása szerint ezek a mesterkurzusok kiváló alkalmat biztosítanak a módszertani ismeretek elmélyítésére. Számára saját tapasztalatainak átadása kiemelkedő fontosságú küldetés.

A július 18-ai kamarazenei gála műsorának érdekessége egyfelől a keretes szerkezet Johann Sebastian Bach művészete előtt tisztelegve, másrészt az az elképzelés, hogy kifejezetten brácsára írt darabok szólaljanak meg – ahogyan Nagy Sándor a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora elmondta. Nagy Sándor brácsajátékát Sarkady Katalin kísérte. A hangverseny második felében Jóföldi Anett (fuvola), Zs. Szabó Mária (hegedű), Scholz Anna (gordonka) és Lakatos Péter (csembaló) közös játékában gyönyörködhetett a közönség.

Az előadáson nagyon sok hallgató vett részt, akik nagy figyelemmel kísérték tanáraik játékát. Nagy Sándor tapasztalatai szerint – aki a kezdetek óta tart kurzust az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján – sokféle hallgató vesz részt a mesterkurzusokon, a középiskolásoktól kezdve az egyetemistákon át az érett ifjú művészekig, Spanyolországtól egészen Hong-Kongig.

- YMSA Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!