Zene

2018.05.10. 18:09

„Szeretnék szívet melengető, izgalmas popzenét csinálni”

Debrecen - A zenekarvezető elmondta, a cívisvárosi közönség a kezdetektől fogva értette a zenéjüket. Interjú Milkovics Mátyással, a Neo zenekar frontemberével.

Debrecen - A zenekarvezető elmondta, a cívisvárosi közönség a kezdetektől fogva értette a zenéjüket. Interjú Milkovics Mátyással, a Neo zenekar frontemberével.

Mikor alakult az együttes?

A Neo 1998-ban alakult, amit már kimondani is furcsa. Ez nem azt jelenti, hogy ekkor kezdtem el zenével foglalkozni. Gyerekkorom óta tanulok zenélni, de igazából a 90-es évek elektronikus zenei forradalma az, ami beindította a zenekart.

Milyen műfajt képviseltek?

Elég sokféle zenei ágból táplálkozunk, de nevezzük alapvetően elektronikus popzenének. Megjelenik a zenénkben a house, a drum’n’bass, a trip- hop, de nem kifejezett műfajokra állunk rá, hanem izgalmas mixtúrákat próbálunk készíteni. A legfontosabb a mondanivaló és az érdekes csomagolás.

Mit értesz érdekes csomagolás alatt?

Több száz szintetizátorom és elektronikus zenei kütyüm van, amiket nap, mint nap tekergetek, és kísérletezek. Ezek egyedi hangzásaival próbáljuk meg érdekessé fűszerezni a zenét, amit készítünk.

Mi volt a legnagyobb dolog, amit elértél a zenekarral?

Antal Nimród 2003-ban felkért a Kontroll című film zenéjének megírására, ugye akkor még nem lehetett tudni, hogy ez mennyire befutott film lesz. Így teljesen szabadra engedve a fantáziánkat, mindenféle korlát nélkül dolgoztunk, és az egy fantasztikus érzés volt, amikor a film világszerte sikereket ért el, és rengeteg helyre hívtak minket külföldre fellépni. Mindig különleges élmény filmesekkel együtt dolgozni.

Jártál már ezelőtt Debrecenben?

Hogyne, Debrecenben nagyon sokat játszottunk, és mindig nagyon jó bulik voltak. Emlékszem, hogy a kezdetektől fogva értették a zenénket. 20 éve még a hagyományos gitár–dob kombinációhoz voltak szokva az emberek, nálunk pedig sok elektronikus ketyere hevert az asztalon, amit nyomkodtunk, és ezt nem mindenhol tudták magukban hova tenni. Itt viszont mindig értő közönségre találtunk. Értették, hogy mi nem „dj-zünk”, hanem ez egy koncert, egyfajta live act. Remélem, ma is ez lesz.

Mi a célotok zenészként, mit közvetít a zenétek?

Szeretnénk jobb és jobb dalokat írni, és olyan gondolatokat csomagolni dalba, amik egyszerűen fogyaszthatóak, de mégis mély jelentőségűek. Van egyfajta világjobbító szándékunk is, habár tisztában vagyunk azzal, hogy mi is csak egy apró homokszemek vagyunk ebben a nevezzük „jobb világ” mozgalomban, de mindenképp szeretnénk a részesei lenni.

Mivel foglalkoznál, ha nem zenész lennél?

Biztos, hogy valamilyen alkotó tevékenységet folytatnék, amiben ki tudom fejezni magam. Természet, kutatás, felfedezés, jobbítás vagy bármilyen fajta alkotói munka, ami másokban is gondolatokat ébreszt, és tovább visz benne. Bármi, ami hasznára szolgálhat a következő generációknak.

Van valamilyen kabalád, amit magaddal viszel a fellépéseidre?

Egész életen végigvonuló kabala nincs, de mindig van valami aktuális. Most például egy kis Fibonacci- kagylót hordok a nyakamban, ami a legutóbbi videoklipünkben központi szerepet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!