Zene

2018.01.15. 08:12

Százak zenéltek egyszerre: így indult el Debrecenben a családok éve

Debrecen - Van, akinél minden sarokban akad egy hangszer, mások heti egyszer próbálhatnak, de a zene egyaránt alapértékük.

Debrecen - Van, akinél minden sarokban akad egy hangszer, mások heti egyszer próbálhatnak, de a zene egyaránt alapértékük.

Különösen megindító pillanat, amikor a hangszerek készenlétbe helyezése és megszólaltatása közötti időrésben találkozik az együtt játszók tekintete. S még emelkedettebb, amennyiben a partnerek egy család tagjai. Számos ilyen pillantásnak lehettek tanúi vasárnap a Nagytemplomba látogatók, a Család-OK nevű rendezvényen. Ez volt a kormány által családok évének nyilvánított 2018 programjainak vidéki nyitóeseménye. A Debreceni Kőr Dáma Egyesület kezdeményezése nyomán országszerte szinte egy időben csendültek fel családi koncertek, azaz olyan műsorok, amelyben több generáció együtt zenél. A szervezet elnöke, Porkoláb Gyöngyi elmondta, felhívásukra több száz család mozdult meg, és száz iskola is csatlakozott – negyvennél több debreceni; az intézményekben hétfőn adnak koncerteket.

Mindannyian, akik hűséget fogadtunk, családban élünk, gyermeket nevelünk, hétről-hétre végiggondoljuk, hogy melyek azok az értékek, amelyek akár bizonyos nehézségek árán összetartanak bennünket… és jobb emberré tesznek."

– A családon belül tanulhatjuk meg a másikra való odafigyelést, gondoskodást, az alkalmazkodás képességét, vagy azt, hogy néha le kell mondanunk dolgokról a másikért. Ezek mind olyan értékek, amelyek összetartanak egy zenekart vagy kórust is – mondta.

Ezután a Kodály Filharmónia Debrecen zenészei léptek színre gyermekeikkel, házastársaikkal, testvéreikkel. A produkciók előtt rövid ismertetőt kaphattak a jelenlévők az előadókról. Györgyfi Zsolt trombitaművész pénteken még Kínában fújta, szombaton Kisújszálláson, vasárnap pedig brácsázó párjával, két hegedülő kislányával, illetve xilofonozó kisfiával játszotta Beethoven Mormotáját. Orgonához ült a zenekar korábbi korrepetitora, míg a lánya, a kórustag Márta Szabolcsné Ágnes énekelt, unokája pedig fuvolázott. Tornyaiék „telekürtölték” a templomot, Vitányi József fagottművészről pedig megtudtuk, otthon minden sarokban van egy hangszer.

A zene hat

A szervezők eredetileg templomi hangversenysort hirdettek, de jelentkeztek alternatív helyszínekkel is közösségek. Így vasárnap délelőtt a Debreceni Szépkorúak Klub Dalköre és a Debreceni Nyugdíjas Egyesület Őszidők Kórusa szórakoztatta a Nagypiacon vásárlókat, míg Hajdúszoboszlón a jégkorcsolyázókat érhette meglepetés, amikor dalra fakadt az épp mellettük csúszó helyi énekkari tag.

– Karnagyunk, Deményi Sarolta hívott minket az eseményre és azt gondoltuk ki, az ingyenes jégpályán sokan lesznek vasárnap, jó helyszín a flashmobhoz – idézte fel a 15 tagú Filiae Solaris Kórus tagja, Barbócz Anikó. A nyolc éve alakult együttesben többeket rokoni kapcsolat is összefűz. Anikónak a testvére is ide járt, de jelenleg leginkább a kisgyermekét gyönyörködteti hangjával. Így nyilatkozott arról, mit jelent neki a zene:

Heti egyszer próbálunk együtt és sokat gyakorlunk otthon. Míg énekelünk, az életünk egyéb területeihez köthető stressz elszáll, csak idekoncentrálunk és ez nagyon felszabadító.”

Mint megtudtuk, három gyermekéből kettő furulyázik. Úgy tapasztalja, a hangszeres játék fegyelmezettségre, az elköteleződés képességére tanít, pozitívan hat a tanulásra, javítja a koncentrációs készséget és jó stresszoldó a tinédzser lányai számára is. Büszke rá, hogy széleskörű zenei ismeretük és jó ízlésük van.

HBN–HABE


[related-post post_id="3736196"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!