Debrecen hírei

2019.06.15. 13:47

Elő a lábakkal, itt a nyár!

Ma már alapvető, hogy a láb és a körmök ápoltak és egészségesek legyenek. Ennek ellenére sajnos sokan elhanyagolják, mert nem tartják fontosnak. A pedikűr célja a láb egészségének megőrzése, amit a legjobb prevencióval elérni – hangsúlyozta Varga Márta debreceni pedikűrös.

Elmondta, sokan úgy gondolják, hogy a reklámok által felkínált termékekkel otthon megoldhatják a problémáikat. Nagyon fontos, hogy ne kísérletezzünk otthon, hanem forduljunk szakemberhez.

– Sajnos többször tapasztaltam, hogyha valaki otthon próbálja megoldani a problémáját, akkor több kárt okoz vele, mint hasznot. Például nem megfelelő ollót használ, nem gondoskodik a bőr és az eszközök fertőtlenítéséről vagy a körömbenövést ollóval szedi ki, ami súlyos esetben, ha elfertőződik, akár a láb levágásához is vezethet – sorolta.

Az is könnyen megeshet, hogy valaki a pengével felsérti a sarkát, ami nagyon fájdalmas és – mivel a talpon van – nehezen is gyógyul – fejtette ki, hozzátéve: sokan a körömgombát sem ismerik fel, s emiatt nem is kezelik.

Férfiaknál gyakrabban

A körömgomba minden esetben fertőző, tehát kiemelten fontos a fertőtlenítésük mind az eszközöknek, mind a lábnak. Megfelelő odafigyeléssel a körömgomba könnyen kezelhető, de több hónapot is igénybe vehet. Férfiakon kétszer nagyobb eséllyel jelentkezik, még nagyobb gyakorisággal fordul elő cukorbetegek esetében és idősebb korban. A gombás köröm megvastagszik, elszíneződik, eldeformálódik, a köröm alatt morzsalék van jelen.

Gyulladást is okozhat

A bőrkeményedés a legkülönbözőbb helyeken és vastagságban fordulhat elő a talpon. Ez egy szétterülő szarumegvastagodás, aminek általában az az oka, hogy a láb terhelése a szokásostól eltér. A sarok kirepedését okozhatja a bőr kiszáradása, a nem megfelelő lábbeli, a kevés víz fogyasztása és akár a cukorbetegség is.

A berepedezett bőr igen fájdalmas, helyrehozatala több kezelést is igényel. A tyúkszem szintén a szaruréteg túlburjánzása, azonban befelé is törekszik, így például súlyosabb esetben elérheti a csonthártyát is, ami még nagyobb fájdalmat okoz. Sokan félnek az eltávolításától, bár nagy odafigyelést igényel a szakember részéről ennek kimetszése.

– Szakszerűen fájdalommentesen meg lehet tőle szabadulni, viszont nem szabad ezt sem elhanyagolni. Kialakulhat szűk vagy magassarkú cipő tartós viselésétől. Érdemes tudni, hogy a levegő páratartalma a tyúkszemet duzzasztja, így az olykor még nagyobb fájdalmat okoz – figyelmeztetett Varga Márta.

A körömbenövés akkor fordul elő, ha a lábkörmök a szokottól eltérően nőnek, mélyebben benyomódnak és gyulladást is okozhatnak, fájdalmasak lehetnek akár minden lépésnél. Kezelése attól függ, milyen stádiumban van.

A szakember kitért arra a problémára is, amikor valakinek hiányzik a lábáról a köröm. Elmondta, megfelelő technikával tökéletesen pótolható, akár géllakkozható is.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!