Vigyázzunk a fülünk egészségére nyáron is!

A strandolás is rejthet veszélyeket
A strandolás is rejthet veszélyeket - © Illusztráció: Pixabay
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Akár fürdőzés közben is kialakulhat valamilyen fülbetegség.

A jó idő beköszöntével fülbetegségek is kialakulhatnak. Utóbbiakra a Lifestyle Communications hívja fel a figyelmet közleményében.

Többnyire fájdalommal jár

A tévhitekkel ellentétben a hallójárat gyulladása nem tipikusan téli probléma, sőt, sokkal jellemzőbb nyáron. Amint víz jut a hallójáratba, a folyadék feláztatja a bőrt. Az egyébként sem túlságosan steril környezet a fülzsírral keveredve tökéletesen ideális terepet biztosít a baktériumok, gombák megtelepedésének és szaporodásának. A kellemetlen betegséget fájdalom, érzékenység, váladékozás, hallásromlás kíséri.

A füldugó egy kellemetlen, de gyakori betegség a gyerekek esetében. Valamilyen okból kifolyólag túl sok zsír termelődik a fülben, ami egy természetes dugót képez. Kialakulhat megfázás, vagy valamilyen külső szennyeződés következtében is.

Önmagában is probléma, sőt gátolja azt is, hogy a továbbiakban termelődő fülzsír kiürüljön, így aztán egyre csak nő, majd fájdalmat, ideiglenes hallásromlást vagy viszketést okoz.

Allergia is lehet a háttérben

A középfülgyulladás gyakran nem önmagában jelenik meg, hanem sokszor egyfajta társbetegség. Ha sokszor megjelenik, még ételallergiára is gondolni kell. Gyakran tejfehérje, glutén- vagy éppen tojásallergia váltja ki a gyulladásos problémát, ami az arra érzékenyeknél a fülben is jelentkezhet.

Ha gyakran előfordul, akkor bizony érdemes egy alaposabb kivizsgálásra menni a tünetekkel.

HBN


Fájdalom esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ahogy a legtöbb érzékszervünket, úgy a fülünket is különböző betegségek károsíthatják, hívja fel a figyelmet a Lifestyle Communications közleményében. Füldugó: Nagy mennyiségű fülzsír gyülemlik fel a fülben (ami akár megfázás, vagy külső tényező, pl. valamilyen sz...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Már az első tünetek jelentkezésekor érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt. A felső légúti megbetegedések egyik szövődménye lehet az igen fájdalmas fülfájás, és fülgyulladást okozhatnak az úszás, a helytelen fültisztítási szokások vagy a huzat is. Ám kevesen tudjá...