Vénkert hírei

2017.04.06. 07:51

Teljesen új funkciót kaphat a vénkerti villa

Debrecen - A polgármesteri hivatal szerint egyelőre csak annyi biztos, hogy felújítják a házat.

Debrecen - A polgármesteri hivatal szerint egyelőre csak annyi biztos, hogy felújítják a házat.

Információink szerint ifjúsági közösségi házzá alakítanák át a Vénkerti Lakótelepen található, évek óta üresen álló volt Irodalmi Múzeumot. Úgy tudjuk, hogy a tervek szerint a volt Borsos-villát még az idén felújítanák, a működtetésről egy civil szervezet gondoskodna.

Az önkormányzati tulajdonban lévő épület sorsával kapcsolatos kérdéseinkre a polgármesteri hivatal sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a Borsos-villa felújítása része a Zöld város program Vénkerti Lakótelepet érintő részének, így a korszerűsítés megtörténik. Jelenleg a Zöld város program tervezési időszakában tartanak, a részletes tervekről később tudnak tájékoztatni.

Fotó: Molnár Péter

Az idén 104 éves épület annak a Borsos Józsefnek volt a lakóháza, aki a város főépítészeként az 1900-as évek első felében sokat tett Debrecen városképének kialakításáért. A szakembert méltatói széles látókörű, nagy műveltségű építészként tartották számon, aki figyelemmel kísérte a világ építészetének alakulását, szándéka azonban kezdettől fogva a népi kultúra hagyományain alapuló nemzeti építészet megteremtése volt. A tégla használata mellett leginkább a historizáló építészet ragadta meg.

Keze nyoma a városon

Borsos József nevéhez olyan debreceni épületek és közterek megtervezése fűződik, mint például az egyetemi templom, a Kossuth utcai rendőrpalota, a Csapó utca és Burgundia utca sarkán álló ipari iskola, az egyetem előtti park és a köztemető.

A polihisztor a saját villáját is a maga elképzelése alapján valósította meg 1913-ban a Vénkertben. A négyszintes szecessziós stílusú házat a lakótelep építésekor kisajátították, majd felvonulási épületként használták. 1980-ban rendezték be benne az irodalmi múzeumot, melyet 2011-ben elköltöztettek a Péterfia u. 28. szám alá. A patinás ház azóta üresen áll.

HBN–OCS


Kopácsolás, fúrásfaragás hangja hallatszik ki néhány napja a Petőfi tér és az Erzsébet utca sarkon található egykori Debrecen Hotelből. A hosszú évek óta üresen álló, málló vakolatú, a földszinten összefirkált falú, háromemeletes házat a görögkatolikus egyház vette birtokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!