Kiderült, mi lesz a Petőfi téri volt szállodából

Az egykori Debrecen szálló épülete a görögkatolikus kollégium lesz
Az egykori Debrecen szálló épülete a görögkatolikus kollégium lesz - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Kopácsolás, fúrásfaragás hangja hallatszik ki néhány napja a Petőfi tér és az Erzsébet utca sarkon található egykori Debrecen Hotelből. A hosszú évek óta üresen álló, málló vakolatú, a földszinten összefirkált falú, háromemeletes házat a görögkatolikus egyház vette birtokba.

Szilágyi Ilona a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye sajtóreferense azt közölte lapunkkal, hogy az épületben a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium kap helyet. A szocreál stílusú Debrecen szállót az 1950-es évek elején húzták fel, melyet 2015-ben kapott meg a görögkatolikus egyház Debrecen önkormányzatától használatra. Az immár kilenc éve üresen álló épület azonban teljes felújításra szorul, melyet több ütemben végeznek el. A munkálatok jól haladnak. A korszerűsítéshez szükséges pénzt a kormány biztosítja.

dbh2

Fotó: Molnár Péter

A Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium tavaly szeptember óta már ott működik, egyelőre azonban csak a harmadik emeleten. Hajós Bence főmérnök tájékoztatása szerint május végéig elkészülnek a belső munkálatokkal (például a gépészeti és az elektromos felújítással), majd következik a külső homlokzat rekonstrukciója, szigeteléssel és az ajtók, ablakok cseréjével egybekötve. Ezzel – mint mondta – nyár elejére szeretnének végezni. A tervek szerint a szeptemberi tanévet már a megújult épületben kezdhetik meg a diákok.

HBN–OCs


Olvasói levél: Debrecen szégyenfoltja

A Hajdú-bihari Napló március 20-i számában dr. Kőszeghy Attila építész, városrendező „Hová tovább, Debrecen?” című írásában a kevert stílusú házakra, utcákra, „az építészeti butaságra” hoz fel példákat, melyeket két fotóval illusztrál (Szent Anna utca egy részlete, Mester és Péterfia utcák kereszteződése).