Utolsó félév a Lurkóknál: egy népszerű és sikeres óvoda hattyúdala

Bezárásra ítélték a Martonfalvi utcai óvodát
Bezárásra ítélték a Martonfalvi utcai óvodát - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Martonfalva utcai alapítványi óvoda sorsát több dolog pecsételte meg.

Már tudjuk a végét a történetnek, az óvoda megszűnik, de a gyerekeknek lesz helyük másik intézményben – nagyjából így foglalható össze a „Martonfalvi Lurkók” Alapítvány kuratóriumi elnökének, Rozsos Ferencnének a válasza, amikor egy hozzánk érkező szülői jelzés után az óvoda sorsáról érdeklődtünk. Mivel egy korábban rendkívül népszerű és szép sikereket elért intézmény hattyúdaláról van szó, arra kértük az elnököt, aki sokáig az óvoda vezetője is volt, hogy foglalja össze a folyamatot, aminek lassan a végére érnek.

Szülői igény miatt

A több mint negyedszázados épületben 1998-tól működtetik az óvodát alapítványi formában, melyet az ott dolgozók és a szülők hoztak létre, mert sokak, akiknek lett volna rá igényük, nem tudták beíratni a gyereküket az önkormányzati fenntartású intézménybe. Akkora ugyanis az inkább az alsó tagozatos oktatásban ismert Zsolnai-módszerrel nagyon jó hírnevet vívott ki az óvoda, amely így előkészítője lett az ilyen módszerrel tanító iskoláknak. Sokan – a nem körzetesek – inkább többet fizettek volna, csak a Martonfalviba járathassák a gyereküket, így született meg az elhatározás az alapítványi működésről – emlékezik Rozsos Ferencné, aki 2009-ig vezette az óvodát.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Ez az év vízválasztónak is bizonyult, ugyanis attól kezdve az önkormányzat nem adhatott a működéshez támogatást (a gyerekekre költött pénz felét), mindössze az épületet biztosíthatta térítésmentesen, de ez sem volt kis segítség. Itt jegyzi meg a kuratórium elnöke, hogy nagyon merész vállalás volt nyolc csoporttal alapítványi óvodát működtetni, erre nem is nagyon lehet példát találni, de nem akarták, hogy ott álljon az épület egy része kihasználatlanul, miközben sokan még szeretnének bejutni. Ám az elvesztett támogatás és a gazdasági válság hatására egyre csökkenő gyereklétszám együttesen odavezetett, hogy hét évvel ezelőtt már csak egy új csoportot tudtak indítani, de a honvédséggel három éve kötött szerződés még elegendő volt a túléléshez, és évente újra két csoport kezdte meg a működését. Az idei óvodai évre azonban már csak mintegy 60 gyerek maradt az egykori 240-250-ből.

Se önkormányzat, se egyház

A folyamatot nem szemlélte tétlenül a kuratórium és a óvoda vezetősége, elsőre bölcsődei csoportokat akartak indítani, de ehhez nem járult hozzá az önkormányzat, melynek tavaly felajánlották, hogy visszaadnák a fenntartói jogot, ezzel sem élt a város. Az egyházak között is szétnéztek, a baptisták át is vették volna a működtetést, ám megint elutasító választ kaptak az önkormányzattól, ezután abban állapodtak meg, hogy ezt az évet még vállalja az alapítvány. Rozsosné szerint nehézség nélkül be tudják fejezni, de azzal vége, az alapítvány is beteljesíti küldetését, és az óvodával együtt megszűnik.

Jó és rossz hír

Ami kedvező a történetben, hogy az óvodások közül érintett 29 gyerekből 21-et átvesz az egyetem alapítványi óvodája az Empátia, nyolc kicsit pedig már eleve úgy írattak be a szüleik erre az évre, hogy tudták, máshol fogják folytatni, a többiek iskolába mennek.

Az elnök fontosnak tartotta elmondani, hogy az önkormányzat felajánlotta két óvodáját is, ahol elhelyezte volna a maradó gyerekeket, de erre nem tartottak igényt a szülők. A nyolc óvodapedagógus – akik bizonytalan jövőjük ismeretében is vállalták még ezt az évet – elhelyezkedésében segítséget ígért a hivatal, valószínűleg mindenkinek lesz máshol állása, ketten vállalkozásba fognak. A négy dajka közül egynek bizonytalan a sorsa, mint ahogyan az óvodatitkárnak, de ez nyárig még változhat.

– Oda lesz viszont egy jól felépített, sok elismerést kiváltó óvodapedagógiai módszer, és széthullik egy jól működő közösség, melynek tagjai attól kezdve máshol bizonyíthatják munkájukkal a megszűnt Martonfalvi kiváló örökségét.

– Égerházi Péter –


Ezután is oktatási céllal

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük a várostól: mi lesz a sorsa az épületnek, illetve miért nem adhatta át az alapítvány a baptistáknak a fenntartását? A polgármesteri hivatal szerint jelenleg érvényben lévő szerződése megszűnése esetén a város vezetői keresik annak lehetőségét, hogy az intézményt továbbra is oktatási céllal hasznosíthassák, erről később hoznak döntést. Ezért nem adták át az épületet a Debreceni Baptista Gyülekezetnek, a nevelési-oktatási feladatok ellátására már megkapta: az Euro Baptista Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Tégláskerti Általános Iskola ingatlanát.
hirdetés