Helyi közélet

2015.10.02. 17:45

Imázsok

<em>Ezekben a napokban Jelena Tregubova ismert orosz újságíró könyvét olvasom. Ő az az egykori Kreml-tudósító, aki ma önkéntes száműzetésben él Londonban, miután tényfeltáró könyvet írt arról, Putyin miként számolta fel a politikailag független újságírást az 1999-es hatalomba lépése után; a kötet megjelenést követően pedig megpróbálták felrobbantani.</em> Szabó Zsolt László jegyzete.

Ezekben a napokban Jelena Tregubova ismert orosz újságíró könyvét olvasom. Ő az az egykori Kreml-tudósító, aki ma önkéntes száműzetésben él Londonban, miután tényfeltáró könyvet írt arról, Putyin miként számolta fel a politikailag független újságírást az 1999-es hatalomba lépése után; a kötet megjelenést követően pedig megpróbálták felrobbantani. Szabó Zsolt László jegyzete.

A szerző a gyakran nagypapaszerepben megjelenő előd, Borisz Jelcin időszakát tartja a Szovjetunió felbomlása utáni rövid demokrácia aranykorának. A visszaemlékezések szerint kifejezetten kedvelte a zsurnalisztákat. Pedig politikai támadásokból neki is kijutott. Sőt, ha emlékszünk még, egy puccskísérletet is le kellett vernie, mintegy ezren haltak meg a harcokban. A médiában és az emberek fejében mégis inkább a jóságos nagypapa képében él. Mihail Gorbacsov megítélésének változása még szemléletesebb. Ma már alig emlékszik valaki arra, hogy ő volt a Szovjetunió utolsó pártfőtitkára, diktátora. Mást ne mondjunk, 1989-ben Tbilisziben a katonák a tüntetők közé lőttek, 20-an meghaltak. Ő az, akinek a nevéhez mégis leginkább a vasfüggöny lebontását kötik. Putyin is lehet még Európa gazfickójából Oroszország bölcs apja. Az imázsán egy, a nyugat érdekeinek megfelelő szíriai szerepléssel javíthat, lehet, hogy tesz is érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában